Potvrdilo to i poslední sčítání těchto okřídlených savců. Odborníci je v krasu na Blanensku a Brněnsku pravidelně monitorují už bezmála čtyřicet let.

„Letos jsme sčítali netopýry v devětatřiceti lokalitách. V pětadvaceti jeskyních v Moravském krasu provádíme pravidelný monitoring už bezmála čtyřicet let. Napočítali jsme v nich zhruba deset tisíc tři sta netopýrů. I s ostatními lokalitami, kde je počítání nepravidelné, jich letos v krasu zimovalo kolem dvanácti tisíc,“ řekl Deníku hlavní koordinátor sčítání Miroslav Kovařík.

Praha jako první na světě vystavila největšího pavouka Evropy - slíďáka tatarského.
Osm nohou a děsivá vizáž. „Tarantuli“ potkáte i u nás. Buduje si nory jako myši

Odborníky potěšily hlavně počty vrápenců malých, kterých byly dvě třetiny z celkového počtu netopýrů. Napočítali jich přes sedm tisíc. V pravidelně sledovaných lokalitách jich bylo přibližně o sedm set víc, než před rokem. Bezmála třetina pak připadla na netopýry velké, kterých však bylo na tradičních místech o dvě stě méně než před rokem.

Vzácný druh

„Zajímavé byly i počty netopýrů brvitých, kterých jsme napočítali kolem pětistovky. Podařilo se nám zaznamenat i třináct kusů netopýra pobřežního. Je to severnější druh a na jihu Moravy vzácný,“ dodal Kovařík.

Sčítání netopýrů pomáhá odborníkům zjistit stav životního prostředí a případně nové vývojové trendy. Jejich kolonie na jihu Moravy se každý rok rozrůstají o několik stovek kusů. Při sčítání pomáhají pracovníci Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras, speleologové a dobrovolníci.

Myslivec Radomil Holík chová lišku Coco v panelovém bytu na prostějovském sídlišti.
Liška Coco žije v prostějovském paneláku. Je mazaná a ukradne, co se jí líbí

„Při vstupu do jeskyní je důležitá výbava. Dobré boty, baterka a hlavně helma. Člověk se při pádu může zranit raz dva. Také je důležité jít ve větší skupině kvůli bezpečnosti. Vstup vždy hlásíme kolegům a po určité době se musíme ozvat zpět, že jsme v pořádku,“ poznamenal zoolog ze Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras Antonín Krása.

Sčítání netopýrů v Moravském krasu - zima 2021

39 lokalit – celkem téměř 12 tisíc netopýrů (vrápenec malý 7 300 (62 %), netopýr velký (29 %), netopýr brvitý (6 %)
25 jeskyní v Moravském krasu, kde se pravidelný monitoring dělá už téměř 40 let – celkem 10 300 netopýrů

celkový nárůst počtu netopýrů o 600 kusů (o 6,5 % oproti 2020)
vrápenec malý nárůst o 700 kusů (o 12 % oproti 2020)
netopýr velký pokles o 200 kusů (o 6 % oproti 2020)
netopýr řasnatý nárůst o 45 ks

nejpočetnější zimoviště – Býčí skála (3 400 kusů) Sloupsko-šošůvské jeskyně (2 500 kusů)