Právě rok nás dělí od chvíle, kdy se zřícenina zámku Zvířetice začala probouzet k životu a první příznivci historie mohli žasnout nad precizní rekonstrukcí podoby původního zámku a nad velkolepými průlety virtuální kamery centrem zvířetického panství v době jeho největšího rozkvětu. Tvůrčí tým však neusnul na vavřínech a v práci na projektu Zvířetice Vision21: Ztracený zámek hraběnky Eleonory, realizovaného již pod záštitou Města Bakov nad Jizerou usilovně pokračoval celý rok. O víkendu nabídl ochutnávku z letošních sladkých plodů své práce dalším Bakovákům.

„Pokud se na to podíváme pragmaticky, Zvířetice jsou z pohledu turisty to jediné, co Bakov může nabídnout," nasadil hned na začátek své prezentace pro bakovské zastupitele, která předcházela čtyřem dalším zcela obsazeným setkáním s veřejností, nekompromisní argument Vojtěch Dvořák, koordinátor projektu, který v několika blocích představil komplexní záměr, jaký jeho tým, město Bakov nad Jizerou a Turistické informační centrum Zvířetice mají. Se svou propracovanou vizí sklidil na závěr mohutný aplaus.

Zatímco před rokem příchozí měli tušení, na co je organizátoři do sálu Muzea Bakovska zvou, tentokrát byla náplň prezentace zahalena tajemstvím. Pojmenování letošního projektu „Zvířetice, ztracený zámek hraběnky Eleonory" nechával prostor pro úvahy a spekulace.
„Hodláme na Zvířeticích vytvořit úplně nový druh zážitku, vzor pro jiné české památky, vlastně něco jako michelinskou restauraci," nechal se slyšet Dvořák.

Jak toho chce docílit? Především pokračováním ve špičkovém technickém zpracování dalších virtuálních prohlídek památky, moderním způsobem provádění a sázkou na silný příběh, jehož prostřednictvím se hosté seznámí s historií Zvířetic a Bakovska. Zde právě se ke slovu dostává Marie Eleonora, hraběnka z Valdštejna.

Pátrání po hraběnce Eleonoře

Příběh je totiž to, co dovede architektonickou památku bez diskuze přivést k životu. Organizátoři tak začali pátrat po osudech této vdovy po Ferdinandu Arnoštovi z Valdštejna, jenž v mladém věku skonal cestou do Prahy u Chudoples. Jenže jim chyběla i podobizna šlechtičny, která panství vládla v letech 1650 až 1670.

Začala detektivní práce. Během svého pátrání tým Vojtěcha Dvořáka narazil ve valdštejnské obrazárně v Chebu na portrét Ferdinanda Arnošta držícího medailon s podobou ženy. Vypodobněná však byla do té doby špatně identifikována. Podařilo se prokázat, že se jedná právě o hraběnku Eleonoru. Jenže medailon na obraze měřil pouhých osm centimetrů a portrét byl již překreslován ze skutečného medailonu, jenž vznikl navíc podle svatebního portrétu. Lukáši Řípovi, členovi Dvořákova týmu a autoru grafického zázemí projektu se však podařilo podobiznu rekonstruovat, projekt získal svou historickou tvář, a tak „ztracený zámek", jak autoři Zvířetice hodlají od letošní sezóny prezentovat, mají i svou dosud ztracenou paní.

Co čeká návštěvníky letos?

Zásadní novinkou letošní sezóny bude zavedení prohlídek s průvodcem. Od 50. let, kdy na zřícenině stál srub kastelána, který poskytoval na vyžádání informace z historie, zde tato instituce nefungovala. Velký prohlídkový okruh začne však už v informačním centru v Podhradí.

Po zhlédnutí 3D minidokumentu si hosté prohlédnou fyzický model zámku i galerii rytin zachycujících hrad, zámek a zříceninu napříč staletími. Následně se přesunou do zdí zříceniny. Počítá se také s nočními prohlídkami a využitím tabletů.

Lenka Jeníčková a Kateřina Smutná, dámy z informačního centra, navíc na každý měsíc naplánovaly jednu velkou akci, která by měla na Zvířetice přilákat davy. Po slavnostním zahájení sezóny 2. dubna by to měl být třeba lampiónový průvod, den s bojovými sporty nebo noční výprava za netopýry.

Na závěr Vojtěch Dvořák informoval i o pokračujících přípravách výpravného filmu Zvířetice: Vzkříšení, na němž se pracuje již čtvrtým rokem. Celovečerní snímek bude sestávat ze dvou částí – ta první bude sledovat proměny osídlení a architektury kolem Zvířetic v průběhu staletí a bude zachycovat čtyři stavební fáze, druhá část bude prostřednictvím postavy rytíře, služebné a básníka Arthura von Nordstern ilustrovat život na Zvířeticích v různých dobách.

Plány jsou smělé, jejich prezentace i ochutnávka strhující a bakovské zastupitelstvo zatím otevřené další finanční participaci města na projektu. Nic tak nestojí v cestě. Už letos se tak dozajista dočkáme na Zvířeticích velkém kroku kupředu.