„Týká se to dvou úseků v Bělé a také rekonstrukce silnice Bakov – Kněžmost. Provedli jsme revizi všech výběrových řízení v běhu, a aby na tyto projekty nepadl ani stín podezření, rozhodli jsme se vypsat nová otevřená výběrová řízení," vysvětlil náměstek hejtmanky pro dopravu Robin Povšík.

„Žádná ze schválených akcí ale nebude zrušena, pouze bude vypsáno nové výběrové řízení, tím se ovšem  pozdrží termín staveb, tvrdí Povšík.

Dalších velkých projektů, které má Mladá Boleslav v plánu, například stavby leteckého muzea, nového vlakového nádraží nebo severovýchodní tangenty, se podle jeho slov změna nedotkne, poslední jmenovaná stavba je navíc hrazena z vládních peněz.

"Letecké muzeum už se staví, práce probíhají dokonce rychleji, než bylo v plánu, a tohle výběrové řízení bylo úplně jiného typu, než tak, která jsme nyní zrušili," vysvětluje Povšík.

Primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati vítá zrušení výsledků výběrových řízení, s nimiž coby člen opozice na kraji nesouhlasil, ale ostře kritizuje způsob, jakým k tomu muselo dojít: „Bohužel v této situaci působí rozhodnutí rady nedůvěryhodně a alibisticky. Jako by lupičská banda poté, co chytili jejich vůdce, ujišťovala všechny, že o ničem nevěděli a vlastně krást nechtěli."

Podle něho nemůže stávající rada, která teď ruší, co sama schválila, počítat s tím, že bude mít důvěru opozičních zastupitelů. „Jsou jen dvě možnosti, buď členové rady vědomě s Davidem Rathem spolupracovali, nebo z něho měli takový strach, že nebyli schopni se postavit na odpor, to si musí srovnat se svým svědomím sami. Každopádně ani v jednom z těchto případů nemají v radě kraje co dělat," dodává Raduan Nwelati.