„Vše prověřujeme po geologické stránce,“ uvedl primátor. Teprve poté se ukáže, jak hluboko pod zem zde bude možné kopat, a tedy kolik pater bude nový parkovací dům mít. Raduan Nwelati také zmínil, že jednou z možností je, že by v nejvyšším podzemním podlaží vznikla obchodní pasáž. 

Časový horizont přitom není nikterak dlouhý. Podle vedení města by nová podzemní stání mohla být dokončena do tří let. Vše je však zatím ve stádiu debat. 

Jisté ale je, že na straně veřejnosti vzbudil záměr velké ohlasy – negativní i pozitivní. Ty se koneckonců strhly bezprostředně po zveřejnění informace na facebooku Boleslavského deníku. Kritikou odpůrci radnice nešetří, objevují se ale i pozitivní ohlasy. 

„Pět pater pod zem? Proč ne?“ říká Martina Knoblochová. „Další skvělý nápad! Architekti světových metropolí by se k nám mohli jezdit učit,“ glosuje Iva Kouřilová. „Já bych to postavil na Štěpánce nebo místo parku Na výstavišti,“ napsal s nadsázkou Václav Fiala.

Ilustrační foto.
Nekonečných kolon se Boleslav nezbaví roky

„Na první dojem jde o správnou cestu, v tuto chvíli ale nemáme žádné podrobnější informace, jak by ta stavba měla vypadat, ani my zastupitelé, ani vedení města. Budovat parkovací kapacity je nutné, ovšem nezbytné je to zejména v Severním městě. Otázkou také je, zda město skutečně potřebuje nové komerční prostory, o kterých se v této souvislosti mluvilo,“ zamýšlí se zastupitel Robin Povšík nad celým projektem i možností, že by v nejvyšším podzemním patře vznikla obchodní pasáž.

Náměstek primátora Daniel Marek vyzdvihuje hlavně fakt, že zároveň by mohla proběhnout potřebná revitalizace celého náměstí: „Naprosto s tímto záměrem souhlasím. To místo je relativně blízko vjezdu do města, vede tudy cyklostezka, je tu zastávka autobusu, centrum je v docházkové vzdálenosti. Samozřejmě je nutné, aby ta stavba vznikla v podzemí. Ten sekundární efekt, tedy zkulturnění náměstí, které po stavbě bude muset následovat, je však pro mě osobně možná ještě důležitější,“ konstatuje Marek a připomíná, že úpravy náměstí by měly přijít na 80 až 100 milionů korun a že na samotnou revitalizaci by již nebylo možné čerpat dotační peníze. 

Kromě zmíněného parkovacího domu by měly v Mladé Boleslavi vzniknout v příštích letech další dva nové parkovací domy. Ten první v sousedství městské sportovní haly u Kauflandu a další na místě bývalé pivnice Dallas v Havlíčkově ulici.

Skotské hry na Sychrově
Kam za letní zábavou?

ANKETA: Jak by se vám líbil parkovací dům v centru města?

Petr Petrov, Mladá Boleslav

Na co ? Vždyť na náměstí se dá zaparkovat snad vždycky. Ta představa, že by uprostřed náměstí stála pětipatrová parkovací budova, je hrozná. Lidem, co tam bydlí, by to kazilo výhled. Laskavě to tam nestavějte! Takhle zničit krásu náměstí Republiky, ani náhodou!

Petr PetrovZdroj: Deník / Weiss Martin
Anna BartoňováZdroj: Deník / Weiss Martin

Anna Bartoňová, Mladá Boleslav

To už snad nemyslí vážně! V Čejeticích hřbitov, na Štěpánce další nová výstavba a teď tohle? Jasně, u škodovky nově vystavěné parkoviště beru, ale mám dojem, že jde jen o prachy. Když už, tak postavit parkoviště u nemocnice. Tam by to rozum rozhodně dávalo.

Milan Vícha, Mladá Boleslav

Hledal jsem místo na zaparkování u katastru a všude modré zóny, takže jsem parkoval na Komenského náměstí a ten kousek došel. Dojdu si klidně z autobusáku, ale nestálo by za to vymyslet lepší parkování u úřadů, aby lidi měli lepší dostupnost, zejména ti zdravotně limitovaní?

Milan VíchaZdroj: Deník / Weiss Martin

Libuše Holubová, Mladá Boleslav

To jako, že uprostřed náměstí bude stát parkoviště a lidi, kteří tam bydlí, budou koukat na nějakou betonovou hrůzu ? To snad bylo lepší když tam stál Lenin.