Karel Herčík se narodil 9. března 1936 v Kolíně. Po skončení 2. světové války se přestěhoval s rodiči, poštovními úředníky, do Ústí nad Labem, kde dokončil základní školní docházku a odmaturoval na Jedenáctileté střední škole. Vysokoškolská studia absolvoval na Filosoficko - historické fakultě Univerzity Karlovy v Praze v oboru historie-pedagogika a ukončil je promocí v roce 1959.

Na několik měsíců nastoupil na místo okresního archiváře v Mladé Boleslavi, poté byl povolán na 22 měsíců do základní vojenské služby. Po návratu pokračoval v práci archiváře a historika, publikoval v regionálním a odborném tisku.

Zámek Hořín.
Historie na prodej. Ve středních Čechách jsou v nabídce zámky i památky

V Mladé Boleslavi se také oženil a založil rodinu. Jako vedoucí archivu musel nastoupit do KSČ. Po dvou letech byl ale odtud vyloučen „pro narušení socialistického společenského pořádku a znevážení přátelství k SSSR“. V roce 1969 přišlo i propuštění z práce v archivu.

V následujících letech pracoval u Okresního stavebního podniku. Poté dalších 10 let až do začátku roku 1990 jako úředník u Středočeských silnic. Historii se však věnoval i nadále, ačkoliv nikde nesměl publikovat.

Po sametové revoluci dostal nabídku nastoupit do Občanského fóra a 30. ledna 1990 byl zvolen předsedou ONV. V prvních volbách na podzim roku 1990 byl zvolen starostou Mladé Boleslavi.

V dalších komunálních volbách už kandidovat na starostu nechtěl.

Historik Karel Herčík na jedné ze svých historických procházek.
Historik Karel Herčík: Zájem o regionální historii je značný

V prosinci 1994 nastoupil jako středoškolský profesor na Gymnáziu Dr. Josefa Pekaře. Byl autorem nebo spoluautorem celé řady publikací, které jsou věnovány historii kraje, měst a obcí, památkám, průmyslovým závodům i významným osobnostem. Veřejnost jej zná z řady přednášek, byl známým průvodcem na procházkách městem Mladá Boleslav, svými historickými články často přispíval do měsíčníku Boleslavan i jiných tiskovin. Byl první rovněž osobností, které byla udělena Cena statutárního města Mladá Boleslav, která se uděluje osobnosti, jež svým životem a dílem přispěla k propagaci města, jeho zvelebení, rozvoji a zkvalitnění života občanů Mladé Boleslavi. Stalo se tak při slavnostním večeru v divadle 18. října 2006. V závěru svého života úzce spolupracoval se Společností Mikuláše Klaudiána.