Všichni finalisté získají finanční prostředky na odborné ošetření stromu nebo výsadbu nové zeleně. Přesně taková odměna by mohla připadnout i dubu letnímu z Horek nad Jizerou. Nápad přihlásit právě tenhle strom do ankety a ucházet se
o příčku nejvyšší se zrodil 
v hlavě učitelky na horecké základní škole,  Petry Ferklové. Jak jsme se od ní již dříve dozvěděli, přála si, aby strom dostal šanci. Je to totiž opravdový dědeček.

„Původně jsem se domnívala, že je mu kolem sto čtyřiceti let. Podle nově zpracovaného dendrologického posudku je ale jeho stáří odhadováno na úctyhodných tři sta let," potvrdila Petra Ferklová. Odborná komise po selekci přihlášených stromů nominovala právě dub z Horek do užšího výběru. „Náš dub je jediným stromem nejen na Mladoboleslavsku, ale zároveň jediným v celých středních Čechách, který se z šestatřiceti přihlášených stromů dostal do finálové dvanáctky," uvedla učitelka, a dodala, že kdyby dub okouzlil porotu a vyhrál, určitě by se prý peníze použily na zkrášlení stromu samotného – ošetření mohutné koruny, a pokud něco zbude, bude za to pořízena nová veřejná zeleň v Horkách nad Jizerou a Brodcích, a také lavičky pro odpočinek v obou obcích.

Dát hlas svému stromu je možné už od patnáctého června na www.stromroku.cz. Pravdou je, že se soutěž setkala s velkým zájmem. „Na přihlášce se podílely a strom v soutěži podporují Masarykova ZŠ a MŠ Brodce a SOŠ a SOU v Horkách nad Jizerou. Velmi vstřícné jsou i obecní úřady obou obcí – občané jsou o soutěži informováni v pravidelně vydávaných zpravodajích, obecním rozhlasem, na webových stránkách obou obcí a na vývěskách obecních úřadů," podtrhla zájem jednotlivých subjektů Ferklová. Není to ale jen o stromu samotném, obě místní základní školy mají k přírodě vřelý vztah. „Každý rok například prvňáčci z místní základní školy v Brodcích  vysadí v blízkosti školy svůj strom," vypráví učitelka. Do konce ankety zbývají ještě necelé dva měsíce. Ovlivnit výsledek hlasování lze i přesto, že aktuálně je ve vedení dub rodiny v Pitíně. Jednotlivé finalisty je možné podpořit do 10. října, vyhlášení se bude konat o deset dní později.

Jedná se o Dub letní (Quercus robur) – stáří 300 let, obvod kmene 4,84 metrů, výška 19 metrů, šířka koruny 32 metrů. Nachází se na břehu řeky Jizery, nedaleko obce Horky nad Jizerou, v katastrálním území  městyse Brodce. Loni se stal památným stromem. Do soutěže Strom roku bylo letos přihlášeno 85 stromů z celé republiky, porota z nich vybrala 12 finalistů. Dub v Horkách nad Jizerou  je jediným zástupcem Středočeského kraje. Do hlasování se může zapojit každý. Vyhrává strom s nejvíce hlasy. Odměnou jsou peníze na ošetření stromu nebo výsadbu zeleně.Vítěz postupuje do soutěže Evropský strom roku.

Dub letní z Horek nad Jizerou má v anketě číslo 10. Hlasovat můžete do 10. října na  www.stromroku.cz.