Strhávání nehtu. Už z té představy jde mnohým mráz po zádech. Víte ale, že proti zarůstání nehtů způsobenému jeho deformací lze účinně bojovat i bez nutnosti chirurgického zákroku? Tuto proceduru nabízí certifikovaná pedikérka Kateřina Šramelová ve Studiu 33, která nám prozradila, v čem jednoduchá a bezbolestná metoda spočívá.
 

Jakým způsobem vlastně Češi pečují o nohy?
Moc ne, hřeší na to, že chodidla nejsou často vidět. Důkazem toho může být dokonalá až vyumělkovaná žena, které z lodiček koukají rozpraskané paty.

Čím je nejčastěji způsobeno zarůstání nehtů?
Špatnou obuví, špatnou péčí o nohy, špatným stříháním nehtů. Problémy mají zejména ti, kteří nosí příliš úzké boty, kopačky či brusle.

Trpí zarůstáním nehtů některá věková skupina víc než jiná?
Ne, objevuje se u dětí, dospělých i seniorů. Proto také existují čtyři různé velikosti špon.

Zmínila jste špony. Co to je? K čemu slouží?
Vlastní procedura nepředstavuje nic nového. Chybí ale osvěta. V západní Evropě ji dokonce proplácí pojišťovny. V okolí Mladé Boleslavi jsme jediní, kdo ji nabízí. Pokud člověk v důsledku deformace nehtu trpí jeho zarůstáním, lze proti tomu účinně bojovat právě nalepovacími šponami. Jde o miniaturní pásek z umělé hmoty, jenž má uvnitř slabý drátek. Po přilepení na postižený nehet se utažením drátku vytvoří tlak, který nehet permanentně narovnává. To přináší klientovi okamžitou úlevu. Pokud tlak vyhovuje, špona se zakryje gelem, aby nevadila při oblékání.

Nebolí toto ošetření?
Člověka, který už přichází s bolestivým problémem a má nehet podebraný, trochu bolet bude. Ti, kteří však řeší jen opakované zarůstání nehtů a žádný zánět nemají, pro ty bude zcela bezbolestná. Většina lidí z toho má trochu obavu a je překvapená, když jim oznámím, že už je hotovo. Klientů se vždy ptám, zda není tlak příliš velký. Mohu jej totiž regulovat utažením drátku.

Berete v úvahu i různou tvrdost nehtu?
Většinou stačí jedna špona. Různé je i potřebné množství opakování. V průměru se jedna špona nechává působit šest až osm týdnů. Záleží ale na individuálním případu. Nejhorší, co může klient udělat, je nepřijít na další kontrolu. Je to podobné boji s kuřím okem. Když se ho nezbavíte úplně, objeví se znovu. Klient nemůže očekávat, že po třech letech zarůstání nehtu bude za týden v pořádku. Chce to svůj čas. Po uplynutí stanovené doby je každopádně nutné přijít na odstranění špony.

Stává se třeba, že špona sama odpadne? Je to možné?
Pokud je dlouho a často v kontaktu s vodou, tím mám na mysli pravidelné půlhodinové koupele, pak ano. Jinak drží pevně. Vím to z vlastní zkušenosti, sama špony používám. Nehet však vodu nasává a následně pracuje. Proto je časté máčení daného místa nevhodné. Sportovce neomezuje.

Jsou s touto procedurou spojena nějaká omezení?
Drát, lepidlo i plastová část jsou protialergické, vycházejí z dentálních potřeb a mají tak blízko k zubním rovnátkům.

Poslední, ale rozhodně ne zanedbatelná otázka. Na kolik toto ošetření přijde?
Špona na jeden nehet přijde na 400 korun. Čtenáři Boleslavského deníku mohou využít přiložený slevový kupon, který vyjde v sobotním vydání.

Jakou pedikúru zvolit?

Studio 33 nabízí tři druhy pedikúry. Během mokré varianty jsou nohy ošetřeny vodní lázní a následně ošetřeny skalpelem. Pro diabetiky a starší klienty je vhodnější přístrojová pedikúra. Člověk se během ní nedostane do kontaktu s ostrým předmětem, nohy jsou ošetřeny medicinálními frézkami. Spa pedikúra sestává z lázně se solí z Mrtvého moře, což nohy zbaví mrtvých buněk a pomůže proti kožním chorobám. Následuje zábal z bahna z Mrtvého moře, peeling a úprava nehtů. Její součástí není úprava pokožky.