Komunitní zahrada nabídne možnost pěstování vlastní zeleniny, bylin či květin, ale stane se také místem pro setkávání a sdílení společného času.

„Chtěli bychom vytvořit příjemný prostor, kde by se mohli lidé setkávat. Nejde jen o pěstování rostlin, ale také o pěstování sousedských a mezilidských vztahů," vysvětluje Lucie Podařilová, zakladatelka spolku Meza (městské zahrady, pozn. aut.)

Zmíněný spolek vznikl v červenci letošního roku s cílem zřízení a provozování komunitní zahrady. Plánovaná komunitní zahrada o rozloze okolo 300 metrů čtverečních se v Mnichově Hradišti nachází v blízkosti zdravotního střediska. Je tedy v docházkové vzdálenosti jak z centra města, tak i od blízkého domu s pečovatelskou službou.

„Naší vizí je nabídnout různorodé činnosti a zapojit nejen rodiny s dětmi, ale třeba také starší občany s důrazem na jejich potřebnost. Moc se mi líbí projekty čtverečkových zahrádek, kdy si každý obdělává svůj nevelký záhonek, stejně jako budování hmyzích domečků a další aktivity," vypráví Lucie Podařilová.

Veřejnost mohla poprvé spolek Meza zaznamenat na sousedské slavnosti Zažít Hradiště jinak. „Projekt zahrady podporuje i město a Nadace Via z programu Města z jiného těsta. S nadací budeme nadále spolupracovat, konzultovat naši činnost a vzdělávat se na jejich skvělých workshopech či seminářích," dodává.

Komunitní neboli také městské zahradničení má mnoho nadšenců po Evropě i za oceánem a pomalu se zabydluje i u nás. Inspiraci mohou Hradiští čerpat třeba v nedalekém Turnově či Liberci. I tady se zahrady staly místem, kde lze trávit volný čas na přírodní bázi.

„Lidé, žijící v panelových domech, většinou nemají zahradu, nemají se kde potkávat a často tráví svůj čas před televizí nebo v obchodních centrech. Zároveň mezi lidmi stále stoupá zájem o zdravou výživu, potravinovou soběstačnost, ekologii a přirozený způsob života, jako za časů našich babiček. Komunitní zahrada dokáže krásně skloubit obojí. Lze si vypěstovat vlastní potravinu i možnost potkat se s několika generacemi najednou, čerpat nové zkušenosti, navzájem se učit," míní zakladatelka.

Prvním krokem k fungování zahrady je vytvoření skupiny lidí, která pomůže zahradu utvářet a bude jí s chutí a námi provozovat a rozvíjet vlastními nápady.

Nyní na podzim se zahrada uklidí a připraví na stavbu záhonů. V zimních měsících se naplánují akce a činnosti, které vypuknou na jaře. Chcete-li se zapojit, neváhejte se ozvat na emailovou adresu: spolekmeza@seznam.cz nebo Facebook Zahrada Mnichova Hradiště.