Nejnavštěvovanější letní koupaliště na Nymbursku, poděbradské Jezero, zahájí sezonu tradičně už 15. května, jako jedno z mála koupališť bez ohledu na počasí. Většina plováren jej bude následovat až v červnu, konkrétní termín však bude záležet na počasí.

Z jeho vrtochů není nadšený vedoucí plaveckého areálu v Benátkách nad Jizerou Petr Šuhájek. „Zatím nám počasí nepřeje. Ale třeba se to ještě zlomí a otevřeme na Den dětí jako v posledních letech," doufá.

Ilustrační foto.
Náměstí se promění na týden ve volejbalové hřiště

Mladoboleslavské koupaliště zahajuje sezonu obvykle v polovině června, podle ředitele Ondřeje Rameše však i tam přizpůsobí termín počasí.

Stejně se rozhodnou v Mělníku, přestože k provozu budou připraveni už ve druhé polovině května. Návštěvníci se dozvědí přesné datum z webu.

Na koupališti U Hrochav Dolní Bukovině letos otevřou stejně jako v loňském roce, a to kolem 20. června.

Milovníci koupání pod širým nebem se mohou těšit nejen na známé atrakce, ale i na řadu novinek, které pro ně provozovatelé koupališť přichystali.

Návštěvníci Jezera v Poděbradech si kromě koupání budou moci zahrát tradičně beachvolejbal nebo nohejbal. Příznivci nenáročných letních sportů si budou moci půjčit šlapadla nebo lodičky, na mladší čeká skluzavka. V provozu bude opět nudistická pláž. Návštěvníci kempu ocení novou kuchyňku, která se nyní dokončuje.

Podstatnou novinku chystá město, do začátku prázdnin chce vybudovat minigolfové hřiště. Vyrůst má v severní zóně Jezera. „Počítáme se samostatným vchodem, takže bude k dispozici i těm, co si pouze přijdou zahrát," vysvětluje starosta Ladislav Langr.

Májka na náměstí v Mnichově Hradišti.
Zmizení nazdobené májky vyvolalo v Hradišti poprask

V areálu boleslavského koupaliště pokračuje revitalizace travnatého porostu a doplnění písku na cestách. „Také plánujeme rozšíření areálu a doplnění dětských herních prvků," prozrazuje ředitel Rameš. Vstupné na koupaliště i otevírací doba zůstanou letos beze změn. Hlavní atrakcí koupaliště bude šedesátimetrový tobogan. Vstupné do areálu je možné zakoupit bez toboganu nebo s jízdami na něm.

Mělnické koupaliště nabízí nejen šestašedesát metrů dlouhý tobogans nově zrekonstruovaným schodištěm za více než milion korun, ale i chrliče nebo divokou řeku. „Všechny atrakce jsou v ceně vstupného, jehož navýšení neplánujeme," ujišťuje provozovatel Antonín David.

Na některých místech se pustili přes zimu do důležité úpravy porostů na březích vodních ploch. Oblíbené jezero v Ostré u Nymburka se každoročně potýká v průběhu koupací sezony se zhoršenou kvalitou vody. Proto je dobrou zprávou, že obecv zimě vyčistila břehy od náletových křovin, suchých větví a stromů vyvrácených do vody, které delší dobu ohrožovaly bezpečnost návštěvníků a znečišťovaly vodu. Tento počin by měl letos přispět k její lepší kvalitě. Obec také nechala navézt na pláž písek, který zbyl z budování kanalizace.

Návštěvníci by si měli být vědomi možných rizik při koupání v přírodě. Existují hojně navštěvovaná místa, kde je však koupání na vlastní nebezpečí. To je například jezero v Sadské u Nymburka, které je stále vedeno jako důlní voda. „Nájezdu rekreantů nejde zabránit, proto se snažíme zajistit alespoň čistotu a pořádek u jednotlivých pláží, včetně umístění mobilních toalet," říká místostarosta Sadské Václav Frank a dodává, že také tam byly v době vegetačního klidu odstraněny porosty, které padaly do vody. 

Ilustrační fotografie.
Agresivní psi prokousali policistům pneumatiky