Rezervní "béčka" Mnichova Hradiště, Rejšic, Kosořic a Bělé pod Bezdězem, k nimž se těsně před startem soutěže přidalo také áčko Obrub, se zkrátka nepřihlásila kvůli nedostatku hráčů.  „Už takhle jsme to skládali každý víkend. Aby nás bylo alespoň jedenáct, musel jsem obvolávat a přemlouvat hráče, aby šli hrát. A to mě nebaví,“ uvedl Petr Darmoš, který měl na jaře na starost organizaci v B týmu Kosořic.

Kromě nedostatku hráčů se také posouvá průměrná věková hranice ve fungujících týmech, v řadě klubů jsou hráči na sklonku kariéry. Udržet mládež u mičudy je prý v záplavě nejrůznějších jiných lákadel čím dál těžší. Ale existují i světlé výjimky. Například do letošního mladoboleslavského okresního přeboru dorostu se přihlásilo deset celků – snad tak není ještě vše ztraceno.

„Vloni jsme hráli spojeni s Mělnickem, letos jsme uspořádali dorosteneckou soutěž sami,“ říká sekretář okresního fotbalového svazu Ondřej Pechanec, s tím že z krajských soutěží se vrátil Chotětov a Luštěnice, nováčkem je tým Kněžmosta.

Tady navíc pomáhá takzvaný status smíšených družstev, kdy dva kluby dají dohromady společně mládežnický tým. Tradičně utěšená situace je pak v žákovských soutěžích – od starších až po přípravky. „V okresním přeboru v kategorii U15 máme šestnáct celků,“ dodal Pechanec.

Okresní přebor: Bělá pod Bezdězem - Kosořice.
Lídr přeboru poprvé padl

Řada dalších zájmů

Na Mladoboleslavsku se tak na rozdíl od některých okolních okresů daří držet mládežnickou základnu v únosné míře. „Největší „úmrtnost“ mládežníků je tradičně v dorosteneckém věku,“ vysvětluje Pechanec s tím, že adolescentní chlapci začínají mít kromě kopané také řadu dalších zájmů.

„Proto je pak těžší doplňovat hlavně na vesnicích celky dospělých. Jedním z faktorů vcelku příznivé situace pak může být přítomnost silného ligového FK Mladá Boleslav, který je schopen vychovat i pro okolní kluby kvalitní fotbalisty.

Dalším z problémů, které jsou často zmiňovány v souvislosti nejen s amatérským fotbalem, ale s amatérským sportem obecně, je nedostatek financí. Zde se ale mladoboleslavský okres drží o něco lépe díky tradičně silné ekonomické základně sponzorů.

Ilustrační foto
Bourá se čím dál tím víc, přibývá hlavně opilých viníků nehod

Získávání dotací

Problém může ale i pro početně silné kluby představovat získání případných dotačních titulů, které je byrokraticky velmi náročné. To potvrzuje i jeden ze zástupců okresního fotbalového klubu, který si nepřál být jmenován, „V posledním roce jsme na dotacích od obce, kraje i státu dostali snad nejvíce peněz, za posledních deset let. Nicméně náš klub si platí experta z finanční sféry, který nám žádosti připravuje. Naši funkcionáři by se s tím popasovali horko těžko,“ popisuje výhodu, kterou řada klubů nemá.

Pro vesnické kluby je pak složitější děti k fotbalu dostat. „Dříve na vsi děti hrály buď fotbal, nebo dělali hasičský sport, ve většině případů pak obojí. Nyní je díky dopravní obslužnosti konkurence více sportů ve městě, nebo jiných nesportovních aktivit,“ říká sekretář mladoboleslavského Sportingu Jan Javůrek, rodák z Dlouhé Lhoty.

Fotbal si navíc situaci kazí svou nechvalnou pověstí. „Když vidím, jak to chodí ve fotbalových krajských soutěžích, tak jsem dal syna raději na florbal, aby nemusel víkend co víkend zažívat řádění rozhodčích,“ přidává se jeden z fotbalistů krajské I. A třídy, který si však také nepřál být jmenován.

Jan Šeda.
Jan Šeda: Zážitky jsou víc než trofeje