Občanské sdružení Kostel Sýčina hodnotilo další rok své činnosti.

Usiluje o pomoc při záchraně kulturní památky, kostela svatého Václava, který se tyčí na kopci nad Sýčinou a je vidět už z daleka.

V současné době sdružení eviduje třiasedmdesát členů. V roce 2002 sdružení vzniklo s cílem pomoci zachránit ohroženou kulturní památku. „Prakticky sháníme prostředky na to, aby ten kostel nespadl," říká Vlastislav Kopřiva, jeden ze zakladatelů sdružení a jeho správce.

Kostel patří Litoměřické diecézi a spravuje ho dobrovické děkanství.

V sobotu se v místní restauraci uskutečnila další z valných hromad tohoto sdružení. Podle slov Vlastislava Kopřivy se v posledním roce podařilo dokončit tesařské práce a zabezpečit rozpadávající se věže, kterým před šesti lety ublížil orkán Kyril.

Občanské sdružení každý rok zajišťuje příspěvky z koncertů, které se v kostele konají. Za deset let akcí, které členové sdružení uspořádali, bylo přes osmdesát a další připravují i na letošní rok.

„Začínat bychom měli v dubnu varhanním koncertem. Letos jsme byli přizváni ke spoluúčasti na Noci kostelů, která se uskuteční 24.května, a v době od šesti večer do půlnoci uskutečníme možná i více hudebních koncertů," prozradil kulturní plány na letošek Vlastislav Kopřiva.

V červnu by se měla uskutečnit už poněkolikáté akce Miloš Formáček a jeho hosté. V minulosti tu už byla Valerie Zawadská, Vlastimil Harapes a další.

Zatímco v roce 2002 přišlo necelých šest stovek návštěvníků v posledních letech už počet diváků překračuje jeden tisíc ročně. „Za jedenáct let jsme získali zhruba 340 tisíc korun, které jsme předali na záchranu kostela," sečetl příjmy správce.