Onemocnění, které je blízkým příbuzným viru pseudomoru drůbeže, způsobuje, že ptáci jsou nejprve viditelně unavení, pospávají, následně trpí průjmem vodnatého charakteru a poté i nervovými příznaky: zkroucením krku, obrnou, ztrátou rovnováhy i orientace (stává se, že v letu narážejí do stěn nebo se po vyplašení převrací). Při zobání se nedovedou trefit do zrna a v pokročilém stadiu nemoci už nejsou vůbec schopni přijímat potravu. Inkubační doba je tři až pět dní.

„Nákaza je přenosná z volně žijících ptáků holubů a hrdliček na holuby domácí. Přenos nákazy na jinou domácí hrabavou či vodní drůbež je obtížný," konstatuje ve zprávě ředitel středočeské veterinární správy Zdeněk Císař.

Chovatelé domácích holubů, jejichž základna je na Dobrovicku početná, mohou onemocnění vzdorovat preventivním očkováním svých zvířat. Není známo, že by byla zmiňovaná nákaza přenosná na lidi.

"Holubí populace se běžně u chovatelů, kteří vystavují na výstavách nebo závodí, očkuje. Na naší sobotní výstavě měla být expozice holubů jen ukázková, neboť v tento čas je chovná sezona v plném proudu a holubi se nevystavují. Přesto jsme upustili od vystavení holubů," potvrdil preventivní opatření Milan Hradec z dobrovické základní organizace Českého svazu chovatelů.

Veterinární správa doporučuje v případě opakovaného nálezu mrtvých hrdliček nemanipulovat s nemocnými nebo uhynulými zvířaty a místo nálezu oznámit obci.