Nádobí bylo i na zemi

Kápli jak na nedostatky, které mohly být chvilkovým pochybením, tak i na poměry, které v profesionální kuchyni zaskočí. Například při návštěvě podniku na Benešovsku je přivítaly neumyté gastronádoby, kastroly se zbytky pokrmů a další pomůcky rozložené po pracovních stolech, na židli i podlaze, kde navíc stály rozmanité kbelíky, plechovky, přepravky, otevřené nádoby s odpadem – a mezi tím i originální balení potravin. Přímo na podlaze byla také odložena část umytého nádobí.

Bez pokuty a nařízení okamžité sanitace celé provozovny se to neobešlo – nebyly to však ty nejzávažnější poměry, s nimiž se hygienici v kraji setkali. Během prvního čtvrtletí dokonce tři podniky zavřeli. Příkazů k sanitaci vydali od ledna do konce března celkem 16 – a třikrát bylo třeba přivolat i deratizační firmu, sdělila Deníku Dana Šalamunová ze středočeské hygienické stanice. „Vyřazení nevyhovujících potravin ze stravovací služby nařídili v 17 případech,“ doplnila. K opakujícím se pohřeškům patří pochybení v označování polotovarů.

Bohužel není ojedinělá ani nedostatečná úroveň provozní hygieny. Vedle zjevně dlouhodobě zanedbávaného úklidu se opakuje často přímo tristní stav zázemí pro personál: šaten, toalet či míst určených k mytí.

Desítky stížností lidí

Pracovníci hygieny přitom mohou potvrdit, že zákazníci si nenechají všechno líbit. Do dvou ze tří uzavřených provozoven se vypravili právě na základě udání. Podnětů občanů prověřovali za první tři měsíce roku 78, přičemž v 53 případech došlo právě na hygienickou kontrolu (pětadvacet záležitostí pak hygiena předávala dalším orgánům; šlo o věci mimo její kompetenci). Tím, co kontrolovali sami, byly především stížnosti na svinčík, na zdravotní obtíže strávníků nebo špatnou kvalitu jídla; nespokojení občané také poukazovali na nedodržování zákazu kouření. A jen při kontrolách provedených z podnětu stěžovatelů padlo 27 pokut v celkové výši 114 500 Kč.

Celkově ale středočeští hygienici rozdali do konce března 291 finančních sankcí – dohromady za 704 tisíce korun. Dvanáct pokut mělo souvislost s uplatňováním protikuřáckého zákona, uvedla ředitelka středočeské hygienické stanice Jarmila Rážová. Jejich součet se vyšplhal na 54 tisíc.

Zaměří se na stánky

V provozovnách stravovacích služeb bylo provedeno celkem 665 kontrol, konstatovala Šalamunová. Šlo nejen o restaurace, ale i firemní kantýny a vývařovny zařízení sociálních služeb. Aktuálně se hygienici začínají více zaměřovat také na stánkový prodej. I během prvního čtvrtletí však vyrazili na 24 kontrol stánků s občerstvením na jednorázových akcích. Padly při nich tři pokuty.

Opatření středočeských hygieniků v prvním čtvrtletí - Okamžité uzavření provozovny: 3
- Pozastavení výkonu činnosti: 6
- Nařízení sanitace provozovny (důkladný úklid): 16
- Nařízení deratizace (hubení hmyzu či hlodavců): 3
- Nařízení likvidace potravin jiných než bezpečných: 12
- Vyřazení potravin z použití ve stravovací službě (neoznačené nebo „prošlé“ produkty): 16

Nedostatky odhalené středočeskými hygieniky v provozovnách stravovacích služeb:- Pochybení v označování polotovarů a rozpracovaných výrobků: 33 procent
- Závažné nedostatky týkající se oblasti provozní hygieny: 27 procent
- Porušování obecných požadavků na potravinářské prostory: 23 procent
- Nerespektování povinnosti informovat o alergenech: 8 procent
- Chyby v prevenci bezpečnosti potravin (takzvané kritické body): 7 procent
- Klamání spotřebitele, záměna surovin: 3 procenta

Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje