Bronzová medaile. S takovým oceněním odjeli z vlašimské gastonomické soutěže O pohár Blanických rytířů čtyři studenti oboru cukrář z Integrované střední školy Na Karmeli.

Do soutěže se zapojilo deset středoškolských družstev. Jejich úkolem bylo předvést moderní dort s neobvyklým zdobením a také minizákusky, které sloužily jako degustační porce.

SOUTĚŽNÍ svatební dort, který vznikal pod rukama Soni Renové a Dominika Mahra.Alena Nováková, mistrová odborného výcviku, vybrala pro tuto příležitost čtyři nejnadanější cukráře z třetího ročníku: Martinu Dohnalovou, Veroniku Renzovou, Soňu Renovou a Dominika Mahra.

„Rozdělili se do dvojic a přípravě na soutěž věnovali spoustu volného času. Jen týden trvalo, než zvolili podobu dortu a ingredience, z nichž dort upečou," vysvětlila Alena Nováková.

Soutěž je inspiruje

Podobných soutěží se účastní rádi. „Sbíráme různé inspirace, nápady a hledáme, co bychom mohli využít. Kromě toho připravujeme i vlastní soutěž," nastínila mistrová odborného výcviku s tím, že na ní příští rok v úboru změří síly nejen cukráři, ale také pekaři a barmani.

Martina Dohnalová tvořila duo s Veronikou Renzovou. Pod rukama jim vyrostl dort, který by se hodil na křtiny. „Korpusy jsme promazávaly a zdobily ještě ráno před odjezdem do Vlašimi. Byl to sice trochu stres, ale chtěly jsme si dát záležet," popsala Martina Dohnalová, která celou cestu v autě dort držela na klíně.

„Měla jsem trochu strach, aby přežil. Hrozně mě bolely ruce, měla jsem je úplně dřevěné," říká teď už s úsměvem Martina Dohnalová.

Holky si vymyslely třípatrový dort, jehož poslední část tvořila kolíbka s miminkem. Vše bylo z modelovací hmoty. „Největším problémem pro mě bylo na dort nanést potahovací hmotu. Občas se roztrhla a nechtěla držet. Je totiž trochu tužší než marcipán, takže se s ní i odlišněji pracuje," popisuje prekérní situace Veronika Renzová, kterou cukrařina baví. Už teď sbírá první zkušenosti. Často totiž peče doma a dokonce od ní dorty žádají i známí.

Druhá skupina ve složení Dominik Mahr a Soňa Renová vytvořili bílozlatý dvoupatrový svatební dort, který navrchu ozdobili ještě dvojicí labutí a růžičkami z modelovací čokolády.

Cit pro detail

Cit pro tento detail měl kupodivu Dominik. „Chtěl jsem, aby dort byl něčím zvláštní. Navíc jsme inspiraci čerpali z internetu stejně jako holky. Spojili jsme dohromady prostě více nápadů," řekl cukrář, jehož na celém pečení nejvíce bavilo zdobení airbrushem.

MIMINKO v kolíbce vytvořila Martina Dohnalová     „Měl jsem malou pistoli a stříkal jsem přes šablonu na pásy fondue, které jsem pak na dort přilepil," popsal techniku, která vyžadovala kromě šikovných rukou také soustředění.

Kromě cukrářského umění museli studenti ukázat, že se umí hýbat. Čekala je soutěž ve sdružených disciplínách, které měly den plný sladkostí odlehčit. Jednotlivé úkoly vyžadovaly nejen zručnost, ale také přesnost, koordinaci a týmovou spolupráci.

„Nemohly jsme vůbec trénovat. O soutěži jsme předem nevěděli, bylo to pro nás tajemství, takže jsme trochu spoléhali na štěstí," sdělila Soňa Renová.

Měření sil probíhalo venku, kde zrovna nebyly dobré podmínky. Navíc cukráři nemají tolik zkušeností jako například číšníci. „Museli jsme například nosit tác se čtyřmi kelímky plnými vody a nesměli nic vylít, jinak nám za to komise strhla čas," doplnila Soňa Renová.

Děvčata měla ale menší nevýhodu. Na soutěžní den se slavnostně oblékla, nechyběly ani podpatky. Právě ty jim působily menší komplikace. Své o tom ví například Martina Dohnalová: „Když jsem nesla tác s vodou, špatně jsem šlápla, podpatek mi zapadl mezi kostky na chodníku a jak jsem se chtěla narovnat, vše mi spadlo. Ve chvíli, kdy mi voda polila rondon, říkala jsem si, že je konec," popsala.

Nakonec si právě z této soutěže odnesli diplomy za třetí místo. Čtveřice měla radost, přestože si více věřila v pečení dortů. „Nám osobně se dorty líbili. Zkusíme s nimi štěstí ale na dalších gastronomických soutěžích," dodal Dominik Mahr.