Stávající brownfield potřebuje především opravit střechu včetně krovů. Proto magistrát vyhlásil veřejnou zakázku. Práce by měly začít na podzim a město na ně vyčlenilo 11 milionů korun. Po opravách by měla v suterénu budovy začít sloužit zmíněná nábytková banka.

Zkušenosti z poslední doby a z ostatních regionů ukazují, že po službách, které může nábytková banka poskytnout, je v současnosti velká poptávka. „Hledáme, jak přesně nastavit pravidla a podmínky, aby sloužila jak sociálně slabým, tak těm, kteří mají v současnosti nábytek starý třeba padesát let, mají vyrovnaný rodinný rozpočet, ale na novější nábytek, který není životní prioritou, jim zkrátka nezbývá. A pomohlo by jim kupříkladu vybavení staré deset let,“ vysvětlil primátor Raduan Nwelati.

Škola pro děti ukrajinských uprchlíků v bývalé restauraci Koliba v Mladé Boleslavi.
Pro ukrajinské děti vznikne v Boleslavi nová škola. Středoškoláci mají problém

Podle náměstka primátora Robina Povšíka je jednou z možných forem fungování nábytkové banky podání žádosti na příslušných úřadech či neziskových organizacích, od nichž pak žadatelé dostanou potvrzení a to, o co žádají, jim bude přiděleno a dovezeno. „Byl jsem se podívat v nedalekém Liberci, kde právě takovýmto způsobem nábytková banka funguje. Je spíše operátorem, se kterým žadatelé v zásadě nepřijdou do styku,“ uvedl Povšík.

Město chce během léta představit konkrétnější balíček pomoci obyvatelům města. Vznik nábytkové banky bude jedním z řady dalších bodů, které mají pomoci místním zvládnout situaci se zdražováním.

Komunitní centrum či sport

Celá Pluhárna má rozlohu přibližně 1 300 metrů čtverečních a město ji přibližně před dvěma lety získalo od kraje darem. Její část už loni pro některé kulturní akce sloužila. Do budoucna město počítá s Pluhárnou právě například pro kulturní vyžití. V zásadě by mohla sloužit jako nové komunitní centrum. „Stejně tak si dovedeme představit, že část může sloužit sportovním oddílům ping pongu a juda, které takové prostory potřebují,“ řekl primátor.