"Zcela nezaměnitelný dudek chocholatý hnízdí v Evropě, Asii nebo Africe. Je to tažný druh, který přilétá z jižní Asie a Afriky na přelomu března a dubna. Dospělý pták měří až 29 centimetrů a váží až 80 gramů, pozná se lehce podle oranžové chocholky," uvedla Milada Vrbová z ČSOP Klenice.

V minulosti byl dudek podle Vrbové u nás hojným druhem, v současnosti hnízdí pouze ojediněle, především na jižní Moravě. Je totiž závislý na velkém hmyzu, jeho larvách a starých stromech, kterých ubývá.

Loni a předloni pozorovali dudka také v milovické rezervaci. Loni dokonce rodičovský pár s mládětem. Na Mladoboleslavsku se podle ornitologické databáze vyskytoval letos u Smilovic nebo Kosořic. Z Kněžmostu hlásil v úterý pozorování dudka ornitolog Pavel Kverek, který se o něm rozepsal na svém blogu a přidal také fotografie.

Dudek patří mezi kriticky ohrožené druhy, které jsou přísně chráněné, a to nejen jedinci, ale i jejich biotop, hnízdo, vejce a uhynulí ptáci.