Žijí s námi většinou řadu let. Přinášejí radost, pomáhají v těžkých chvílích a vnášejí do života mnohých z nás světlejší chvíle. Zvířecí souputníci zpestřují náš život.

Někteří učí děti zodpovědnosti a umění starat se o jiného. Jiní jsou naopak pomocníky starým lidem. Jejich život ale bývá mnohem kratší než ten člověčí, přesto je nechceme po jejich smrti jen tak opustit.

„Mnohým z nás není jedno, co s nimi bude, až umřou. Chtěli by mít místo, kde by se dalo v tichosti vzpomínat na společně prožité chvíle," říká Jiří Řehák.

Ten oslovil naší redakci s tím, že se už delší dobu snaží realizovat nápad, zřídit místo posledního odpočinku domácích zvířat v Boleslavi a okolí.

Základní problém je splnění veterinárních podmínek pro zřízení zvířecího pohřebiště.

S tím souvisí i komplikované hledání vhodné lokality pro zřízení „psího" hřbitova.

Místo totiž musí být vhodné co do ochrany spodních vod, nesmí být v těsném sousedství s obytnými domy.

Před časem se na stránkách Deníku objevil článek o tom, jak je těžké a nákladné dát psímu příteli sbohem. V České republice není příliš mnoho míst, kde byste mohli nechat svého zvířecího společníka pohřbít.

Prakticky v současnosti existuje asi jen čtveřice pohřebišť. Jeden je poblíž Řípu, další v Pardubicích a jiné na dalších místech. Tak jako tak, všechna tato místa jsou mnoho kilometrů od Mladé Boleslavi vzdálena.

Autor záměru na zřízení zvířecího pohřebiště Jiří Řehák už delší čas usiluje o realizaci této myšlenky. „Už prakticky rok dávám vše dohromady. Hledám pozemky, kde by se hřbitov mohl zřídit," říká pan Řehák.

Jedno takové místo se doslova nabízí v těsném sousedství hřbitova v Kosmonosech. „Jedna část hřbitova je již několik desítek let zcela nevyužívaná. Místo je dostupné městskou hromadnou dopravou a navíc podle všeho splňuje i podmínky o ochraně vod," přibližuje lokalitu budoucí provozovatel zvířecího pohřebiště.

Tato část by ale musela být vyjmuta jako součást lidského hřbitova. Žádost o tento pozemek už byla na město podána.

„Nevidím v tom kdovíjaký byznys, spíš to je věc, která je tady určitě potřeba," říká pan Řehák. Zájemce o pohřbení domácího zvířete – psa, kočky, křečka i jiných by si místo pronajal na deset let. To je totiž zákonná doba, kdy se s místem nemůže jiným způsobem nakládat.

„Zvažovali jsme, že by zvířecí hřbitov byl součástí humánního hřbitova," říká starosta Kosmonos Miroslav Vaněk. Zastupitelstvo podle jeho slov o tomto záměru už jednalo a myšlenka získala velkou podporu.

Zvířecí pohřebiště ale nesmí být součástí lidského hřbitova, a tak využití tohoto místa nepřichází v úvahu.

Likvidovat tuto v současnosti nevyužívanou část hřbitova ale nebude možné. „Je tam pohřbeno i několik celkem význačných osobností z historie města, a tak spíš počítáme s úpravou na rozptylovou loučku," dodává starosta Kosmonos.

Podle něj budou ale hledat jiné vhodné místo, kde by se zvířecí hřbitov mohl vybudovat. Jedním takovým místem je například prostor směrem na Mnichovo Hradiště v místech bývalého kynologického cvičiště.