Dnes a denně se v policejních hlášeních dočítáme o nekonečné práci městských strážníků s bezdomovci. Sbírají je ze silnic a chodníků nebo je vykazují z vestibulů domů či pošty. „V noci z úterý na středu jsme osobám bez domova nabízeli možnost využít k přespání vyhřívaný stan v Poplužním dvoře,“ řekl šéf městských policistů Tomáš Kypta a dodal, že tímto způsobem bylo vyrozuměno šestnáct osob, ale služby stanu využilo jen šest. 

Čtyři školy. Jeden projekt. Šestnáct studentů třetích a čtvrtých ročníků a Stirlingův motor jako doklad spolupráce.
Unikátní projekt spojuje školy

Přitom právě o mrazivých zimních nocích má vytápěný vojenský stan sloužit jako bezpečné útočiště pro mladoboleslavské bezdomovce. Město ho zakoupilo v roce 2013 a poprvé svému novému účelu začal sloužit v lednu roku 2014.

Vzhledem k tomu, že tento týden opravdu mrzne, rozhodlo se vedení města vysloužilý stan v areálu Poplužního dvora znovu zprovoznit. „Připravený ho tady máme už od listopadu, ale dosud nebyl takový mráz, aby bylo jeho otevření nutné. Nyní jsme se ale shodli na tom, že stan v úterý večer otevřeme, aby měli lidé bez domova možnost strávit noc v teple," vysvětlila náměstkyně primátora Zdeňka Veškrnová.

Obvyklá kapacita stanu je 15 lůžek, ale v případě potřeby zde může přespat až dvacet osob. Stan, jako nízkoprahové zařízení, funguje od osmé hodiny večer do osmi hodin ráno. Příjem nocležníků se odehrává mezi půl devátou až desátou hodinou večerní, ráno v sedm musí stan opustit. Následně se stan uklízí a dezinfikuje. 

Město stan pořídilo jako alternativu k azylovému středisku Naděje, které bývá v zimních měsících na horní hranici své kapacity a nemůže tedy uspokojit všechny zájemce o nocleh. Zaměstnanci Naděje budou letos na provozu stanu s městem spolupracovat.