Promluvila tak nejenom jako odbornice s letitými zkušenostmi v oblasti turismu, ale také jako manažerka, jež za situaci na Vrchbělé brzy převezme svůj díl odpovědnosti. Tenhle majetek kraje má od ledna spravovat. Od nového roku bude Vrchbělá převedena od středočeské správy sinic (kam poněkud překvapivě patří dnes) pod jinou příspěvkovou organizaci: krajskou turistickou centrálu. Jejím úkolem bude nejen zajistit provoz – a pokud možno snížit náklady dosahující nyní osmi milionů korun ročně – ale také usilovat o propagaci tamější nabídky.

Hezké, ale daleko

Oblast v sousedství Bělé pod Bezdězem na samém okraji středních Čech, na pomezí Mladoboleslavska a Českolipska, může nabídnout nádherné prostředí i široké příležitosti k aktivnímu trávení volného času. Nevýhodnou je nutnost daleko cestovat – a to prakticky odevšud. V sezoně se tak zdejší parkoviště zaplňují auty pěších výletníků, jezdců na kolečkových bruslích a cyklistů převážně jen z přilehlého Mladoboleslavska. Od jara do podzimu je tam hlavně o víkendech vidět zvlášť rodiny s dětmi.

„Já jsem sem z domova v Benešově jela skoro dvě hodiny,“ řekla novinářům hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Přímo do míst, o kterých je řeč, přijela nastínit své představy o budoucnosti Vrchbělé, kterou z pohledu kraje považuje spíše za zátěž nežli za přínos. V tom je zajedno s řadou dalších zastupitelů, a to včetně představitelů opozičních stran. Hejtmanka má vcelku jasno: nabídnout k prodeji vše, co zde kraj vlastní – a to co nejdřív. Hned, jak to půjde. Což ovšem nebude hned. Vzhledem k poskytnutí evropské dotace, spojené s podmínkou udržitelnosti projektu, mohou změny přijít až po roce 2021.

Ve Vlastivědném muzeu Nymburk je do 31. května k vidění výstava k 20. výročí smrti spisovatele Bohumila Hrabala.
Nymburské muzeum se zvětší. Ukáže pak Muchovy lunety i Hrabalovo auto

Nejen hotel. I okolí!

V někdejším vojenském prostoru Ralsko byla v uplynulých letech vybudována zcela nová turistická lokalita. Vlastně šlo o dva úzce provázané projekty. Jeden, nazvaný Multifunkční turistické centrum, zahrnuje takzvaný centrální objekt – hotel s restaurací a galerií – lanové centrum, dětskou minizoo a kemp; v rámci projektu původně nazvaného In-line pak Bezděz (který byl letos v květnu přejmenován na Sportovně rekreační areál Vrchbělá) vznikly nejen in-line dráhy pro bruslaře, ale také rozhledna, naučná stezka pro děti a značení cyklotras.

Celkové náklady se vyšplhaly na částku, nad níž se tají dech: jde o hodně víc než čtvrt miliardy. Při kolaudaci loni v dubnu to krajští úředníci vyčíslili do haléře: včetně DPH šlo o 268 698 284,28 Kč. Karty jsou ovšem aktuálně rozdány tak, že se přímo vnucuje hodnocení: za hodně peněz málo muziky. Což o to; zázemí je tu bohaté – spíše než o přínosu a zúročení investice se však v souvislosti s jeho existencí hovoří o dalších a dalších výdajích na provoz a údržbu. Jermanová vše označuje za neblahé dědictví po někdejším hejtmanovi Davidu Rathovi. Hovoří o jednom z kostlivců ve skříni – ovšem s tím, že o tomhle se předem vědělo. Ano, stav je známý – a byl i dřív. Co však chybí dodnes, je vize do budoucnosti.

Ponechat do roku 2021

Projekt, který je nyní vnímán jako břemeno, se začal rodit od roku 2006. Od roku 2010 se rozjely skutečně vážné přípravy – a v letech 2012–2014 se pak nejvíc stavělo. Na dodatečné stavební práce pak došlo ještě v roce 2015. Od kolaudace loni v dubnu slouží turistické zázemí veřejnosti – z pohledu kraje ale starosti neskončily. Přisel čas hledání provozovatele hotelu.

Na nabídku pronájmu s požadavkem ročně zaplatit minimálně 800 tisíc korun bez DPH reagoval v roce 2015 jediný zájemce: společnost Autosport Promotion, provozovatel nedalekého „adrenalinového“ areálu Motorland Bělá. Avšak s nabídkou nižší, než bylo požadováno. Změnu nepřineslo ani zrušení výběrového řízení a vyhlášení nového. Jediná nabídka, která loni v lednu přišla od stejné firmy, hovořila o částce 204 tisíc za rok plus investicích v objemu 1,8 milionu korun v prvních třech letech nájmu.

Tak to také nakonec dopadlo: loni v červenci (tedy ještě v době, kdy kraji v minulém volebním období vládli sociální demokraté společně s komunisty) byla podepsána nájemní smlouva. S nájemným 17 tisíc korun měsíčně (což se lidé z oboru znalí poměrů v jiných lokalitách nerozpakují označit za částku minimálně čtyřikrát podhodnocenou, nicméně sami s lepší nabídkou nepřišli) doplněným závazkem nájemce investovat do majetku kraje během tří let 1,8 milionu korun – plus podmínkou, že kraj má možnost ročně využívat ubytovacích služeb hotelu v hodnotě 100 tisíc korun. Dodatek k nájemní smlouvě pak mimo jiné stanovuje povinnost nájemce plnit podmínky jednotné klasifikace ubytovacích zařízení kategorie **.

Peníze. Ilustrační foto.
Kraj podpoří členy spolku připomínajícího odkaz odboje

Hledá se, jak ušetřit

Mělo by se něco změnit? S pronájmem hotelu asi ne, míní po prozkoumání všech souvislostí hejtmanka Jermanová, když současně podotýká, že vůči nájemci nezaznamenala ani jediný negativní poznatek. Středočeská centrála cestovního ruchu by však jako nový provozovatel okolního areálu měla hledat úspory přinášející zlevnění provozu a údržby proti dosavadnímu stavu pod křídly správy silnic.

Z dosavadních osmi milionů (z nichž kraj na základě objednávek prací platil 2,4 milionu korun nájemci svého hotelu, tedy společnosti Autosport Promotion) by se potřebná částka měla snížit na pět až šest milionů. Pomoci tomu má třeba pořízení vlastních sekaček na trávu i další techniky, aby už tyhle služby nebylo nutné objednávat externě (a platit třeba i náklady spojené s dopravou). Zaměstnanci, které krajská turistická centrála přebírá od správy silnic, tak zřejmě budou muset počítat s častějším pobytem na zdravém vzduchu.

Od šéfky turistické centrály Dolanské současně hejtmanka očekává načrtnutí vize, jak s tímto areálem dál nakládat v rámci budoucího využívání. Jermanová nicméně dala jasně najevo, jaká slova očekává: uspořit, omezit, utlumit, minimalizovat, zbavit se. Že by se snad počítalo s nějakými rozvojovými plány? „Ani náhodou!“ reagovala hejtmanka emotivně na otázku Deníku. „Přežít ro roku 2021 – a mít připravený plán, co dál,“ nastínila své představy. Ty chce podle vlastních slov probírat nejen s odborníky na cestovní ruch, ale třeba i se zástupci hospodářské komory. Sama má zatím vcelku jasno: opustit, nabídnout, prodat. Prostě: sbohem; ať se stará soukromý vltasník.

Jako výhodnější se zatím jeví nic neměnit

Možnosti, jak může kraj na Vrchbělé nakládat se svým majetkem, omezuje fakt, že se při budování tamějšího areálu uplatnily evropské dotace. V případě projektu In-line parku Bezděz (dráhy pro kolečkové brusle, rozhledna, dětské hřiště, naučná stezka pro děti, značení cyklotras plus další infrastrukturní stavby včetně úpravy příjezdové komunikace, zřízení vodovodu, kanalizace a plynofikace) dosahoval příspěvek Evropské unie 53,74 milionu korun. Dělalo to 85 procent nákladů konkrétně vyčíslených na tento projekt; kraj doplatil 15 procent. Multifunkční turistické centrum (hotel s restaurací a galerií, lanové centrum, dětská zoo a kemp) Evropa jako komerční záměr podpořila částkou 19,67 milionu korun, což dělá 40 procent; 60 procent doplatil kraj.

Právě evropské dotace jsou důvodem, proč se Vrchbělé nemůže kraj zbavit okamžitě, i když by vůči tomu ve středočeském zastupitelstvu asi nebylo zásadnějších námitek. Požadavek na takzvanou udržitelnost projektu vylučuje jakékoli změny včetně prodeje do roku 2021. V případě hotelu, tedy Multifunkčního turistického centra, je mezníkem říjen uvedeného roku; okolí (tedy In-line park Bezděz, dnes označovaný jako Sportovně-rekreační areál Vrchbělá) musí být zachováno beze změn do července roku 2021.

Nestálo by ta zvážení zbavit se tohoto majetku i za cenu, že by kraj musel evropské dotace vracet? S tímhle podnětem vystoupilo na prosincovém jednání středočeského zastupitelstva hned několik jeho členů. Třeba Martin Kupka z ODS Vrchbělou označil za nepodařený projekt Davida Ratha, který kraj zatěžuje, a navrhl zvážit dopady prodeje i za cenu, že by se čerpaná dotace měla vracet.

Současné propočty naznačují, že zatím se vyplatí nechat věci tak, jak jsou, reagoval náměstek hejtmanky pro oblast financí Gabriel Kovács (ANO). Pokud by došlo k prodeji před rokem 2021, třeba hned, kraj by musel vracet dotaci ve výši 73 milionů korun. Jestliže do roku 2021 k žádné změně nedojde, mělo by to kraj stát na provozních nákladech o desítky milionů korun méně – a to se navíc hledají možnosti úspor. Přesnější čísla by zřejmě měla zaznít na zasedání krajských zastupitelů na sklonku ledna.

Ilustrační foto.
O Vánocích nejen hoří v bytech. Maléry se dějí i venku