„Stavba by měla být ukončena v říjnu letošního roku a poté se teprve areál otevře veřejnosti," řekl Boleslavskému deníku středočeský hejtman Josef Řihák. Už nyní ale v areálu potkáte spoustu cyklistů, rodin na procházkách a nezřídka i bruslaře. Ti si ale podle všeho doslova koledují o holý život.

„Probíhají zde stavební práce a objekt ještě není zkolaudován. Navíc se ještě bude konat závěrečný pyrotechnický průzkum. V této souvislosti žádáme veřejnost, aby z důvodu vlastní bezpečnosti respektovali značení u vjezdu do areálu, tedy zákaz vjezdu a zákaz vstupu," důrazně upozornil hejtman.

Po otevření se ale mají návštěvníci zjevně na co těšit. K dispozici budou mít uzavřený areál, který je svoji rozlohou a vybavením v Česku unikátní. Areál nabídne víc než sedm kilometrů in-line drah, které bude také v zimním období možné využívat k běhu na lyžích.

„Centrální objekt nabízí kapacitu 48 lůžek včetně dvou pokojů uzpůsobených pro pohyb tělesně postižených osob, restaurační zařízení a konferenční místnost. Rodiny s dětmi budou moci využít dětský svět, ve kterém se nachází například dřevěné prolézačky v imitaci okolních hradů," doplnil k vybavení Řihák.

Do podzimu se ale musí stihnout spoustu věcí. Například terénní úpravy u vstupu do centrálního objektu, vybudovat toalety s přebalovacím pultem v dětském světě, osadit zárubně uvnitř centrálního objektu, nebo instalovat zařízení interiéru.

V areálu je nutné vybavit i gastro zázemí pro restauraci, nebo vybudovat kanalizační přípojku, která celý areál napojí na veřejnou kanalizaci.

Otázkou zatím zůstává, zda bude vedení Středočeského kraje spolupracovat s představiteli města Bělá pod Bezdězem, nebo majitelem Motorlandu, který se nachází hned v sousedství. Řešit se také bude to, zda hotel a další objekty kraj pronajme, nebo pronajme celý areál někomu, kdo se o něj bude starat, a to včetně výběru zaměstnanců.

Definitivní rozhodnutí o způsobu provozu areálu padne podle hejtmana na přelomu srpna a září. „V tuhle chvíli ale musíme brát investici do areálu ve Vrchbělé především jako vyřešení problému s bývalým vojenským prostorem. Na dotaci jsou sice vázané určité podmínky, které kraj musí dodržet, nicméně za pět let může být všechno jinak," uvedl k tomu radní Středočeského kraje a boleslavský zastupitel Karel Horčička.