Volební místnosti zůstanou otevřené do 22 hodin, zítra pak od 8 do 14 hodin. Máte možnost jít k volbám a ovlivnit, kdo povede vaše město či obec po následující čtyři roky.

Komunální volby jsou tu. Potřebujete pouze platný občanský průkaz a odhodlání nevzdat se možnosti promluvit do budoucího dění v místě, kde žijete.

Největší počet zastupitelů budou vybírat obyvatelé Mladé Boleslavi, zastupitelstvo tady má 33 členů, kandidátů je z jedenácti stran celkem 363.

Perličkou je naopak nejmenší město v bývalém okrese, Dolní Bousov. Zdejší obyvatelé totiž všech patnáct kandidátů naleznou na jedné jediné společné kandidátní listině.

Na Boleslavsku se chce do politiky vrhnout šest čerstvě plnoletých kandidátů, osmnáctileté studenty a jednoho strojního zámečníka najdete v Mladé Boleslavi, Vlkavě, Mnichově Hradišti, Kropáčově Vrutici a v Mukařově.

Na opačném spektru stojí tři devadesátileté důchodkyně, všechny shodně kandidující v Benátkách nad Jizerou za KSČM.

Členové sdružení nezávislých kandidátů, respektive místních sdružení, tvoří většinu všech kandidujících, celkem je to 1 174 lidí, tedy přes třiačtyřicet procent. Nejvíc lidí vysílá do boje ČSSD, těch je 236, naopak pouhých šest statečných kandiduje za Piráty.

Sledujte s námi volební střípky a zajímavosti z regionu

20:30 hodin: Do dvacáté hodiny odvolilo v Mladé Boleslavi 21,9 procenta lidí, potvrdil tiskový pracovník magistrátu Pavel Šubrt.

19:30 hodin: V Luštěnicích očekávají velkou volební účast, po čtyřech volebních obdobích tu totiž končí ve funkci starosty Václav Jakubec. "Někteří sice říkají, že teď neví, koho volit, ale chodí stejně," líčí předsedkyně zdejší volební komise.

18:30 hodin: Volební komise na Holých Vrších se prý ve volném čase zabývá studiem volebního zákona, tvrdí s úsměvem předsedkyně. Voliči jsou tu prý velmi uvědomělí a účast převyšuje průměr.

17:30 hodin: V Sýčině mají velmi mladou volební komisi, věkový průměr se tu pohybuje kolem dvaceti let. "K nám chodí lidé volit hlavně večer, chlapi to berou cestou do hospody," směje se předsedkyně komise Jiřina Gapková. Ta pro své kolegy napekla slané i sladké dobroty. Přestože před volební místností, která jindy nemá žádné využití, je zima jako v morně, díky topení puštěnému už od čtvrtka je uvnitř příjemně. 

17:00 hodin: V Dobrovici mají podle členek volební komise ukázněné voliče a účast je tu obvykle vysoká. I dnes to bylo za první dvě hodiny kolem patnácti procent. Tři lidé si tu požádali o možnost volit doma, takže se za nimi dva členové volební komise vydali s přenosnou urnou.

16:30 hodin: Odvoleno už mají v Domově Pod Skalami Kurovodice. V domově pro osoby se zdravotním postižením sice nemohou volit všichni klienti, ale pro ty, kterých se volby týkají, je to velká událost. Reportáž z voleb v Kurovodicích najdete v sobotním Boleslavském deníku, stejně jako další zajímavosti a fotografie.

16:05 hodin: "Někoho možná odradilo, že pan starosta po čtyřech volebních obdobích končí," pokyvují hlavou dámy ve volební komisi v Luštěnicích. "Možná bude ale právě proto větší zájem," dodávají. Po čtvrté hodině v Luštěnicích každopádně odvolilo 110 z osmi set voličů a dělat předčasné závěry ještě není možné.  

16:00 hodin: Za první dvě hodiny přišlo v Mladé Boleslavi k volbám něco málo přes jedenáct procent lidí, potvrdil tiskový pracovník magistrátu Pavel Šubrt. "Vyplývá to z hlášení 13 největších volebních okrsků ve městě. Další zprávu o průběžné účasti budeme znát dnes po 20. hodině," dodal.

15.30 hodin: Blažena Flodrmanová z Mladé Boleslavi míří do volební místnosti. "Pečlivě jsem studovala programy volebních stran, které mi přišly, a nakonec jsem vybrala dva kandidáty. Jednoho znám osobě a vím, že to co slíbí, to splní a druhý je sice mladší, ale líbí se mi, co v minulých čtyřech letech pro město vykonal," říká pravidelná volička ještě před tím, než své rozhodnutí zaškrtá do volebního formuláře.

15.15 hodin: Do volebních místností si nachází cestu všechny generace. Nejvíce však senioři. Mladé rodiny chodí v doprovodu malých dětí. Ty sice volení ještě moc nerozumí, ale je to pro ně alespoň zpestření dne. Mezi nejmladší skupinu voličů patří například Filip Nedbal: "Už od začátku jsem věděl, koho budu volit. Je to člověk, kterého znám a vím, co v minulých letech dělat. Nezapírám, že velkou úlohu ve volbě hrály i osobní sympatie. Myslím si, že to není na škodu. Jsem si jistý, že tenhle člověk ví, co dělá," vysvětlil mladík, jak vybíral vhodného kandidáta.

15.10 hodin: V Kosmonosech na chvíli zapomínají na volební boj a napříč volebním spektrem se místní i přespolní kandidáti setkávají před zámkem na slavnostním odhalení busty Humprechta Jana Černína z Chudenic.

14.20 hodin: Živo je také v Domě s pečovatelskou službou v Havlíčkově ulici. Z celkem 872 zapsaných voličů svůj hlas v obálce spustilo do urny přes dvacet lidí. Komise očekává největší nával mezi 15. a 16. hodinou, kdy lidé budou volebních místností zacházet cestou ze zaměstnání. Další frmol by měl začít před devátou hodinou večer.

14.05 hodin: První voliči se zapsali u volební komise a vhodili hlas do urny před svým okrskem, jež určuje místo trvalého bydliště.

14.02 hodin: Krátce po čtvrnácté hodině navštívil volební místnost v Domě kultury také Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny České republiky. Jak poznamenal, dal hlas celé jedné straně. Výběr měl jednoduchý. „Byl bych rád, kdyby k volebním urnám zavítalo co nejvíce voličů. Pokud by byla účast nad padesát procent, pokládal bych to za úspěch," sdělil Jan Hamáček. Dodal, že komunální politika je hlavně o komunálních a lokálních problémech a místní volby jsou podle něj spíše referendem, které ukáže, jestli je město spravováno dobře, nebo jestli by mělo být spravováno jinak. Na sobotní výsledky si se svými kolegy počká ve své mladoboleslavské kanceláři.

13.55 hodin: Fronta asi deseti Boleslaváků nesměle postává před otevřeným Velkým sálem v Domě kultury. Než vhodí svůj hlas kandidátovi či celé straně, musí vydržet ještě pět minut.