Cílem je snaha připomenout lidem a opět v nich probudit zájem o historii. Akce Vlajka pro republiku navazuje na aktivitu Vlajka pro Masaryka, která se v Mnichově Hradišti uskutečnila loni 28. října.

Vlajky pro republiku zavlají podle starosty Ondřeje Lochmana na oknech soukromých domů a bytů ve městě 8. května. „Původní nápad jsme převzali z Turnova, kde kampaň Vlajka pro Masaryka probíhá už několik let. My jsme se na ni navíc v letošním roce rozhodli navázat akcí Vlajka pro republiku, která má připomenout jeden z nejvýznamnějších státních svátků Den vítězství," vysvětlil Ondřej Lochman a připomněl, že říjnová akce se u místních u občanů setkala s pozitivním ohlasem. A teď se to opakuje.

Také v Mladé Boleslavi se v neděli večer upalovala čarodějnice. Bohatý kulturní program začal už ve tři hodiny na Krásné Louce  a nechyběl ani průvod masek, který se na krátkou cestu městem vydal v 16 hodin od Domu Kultury. Obří vatra byla zapálena ve 20
OBRAZEM: Čarodějnický den v Mladé Boleslavi

„Máme k dispozici sto kusů vlajek a už nyní jich je téměř padesát pryč," řekl starosta před prvním májovým svátkem.

Vlajky si mohou lidé, kteří mají trvalý pobytv Mnichově Hradišti, vyzvednout oproti podpisu na radnici.

„Vlajky rozdáváme místním zdarma nebo za dobrovolný příspěvek. Je pak na každém, zda je vyvěsí, nebo ne. Rozhodně nechodíme po ulicích a nekontrolujeme lidi, jestli vlajky na oknech mají. Je to zcela dobrovolné," potvrdil starosta Mnichova Hradiště.

Nová Škoda Karoq.
Škoda Karoq: nástupce Yetiho je konečně tu!

Místní občan Václav Toman nápad chválí. Domnívá se totiž, že Češi ztratili svou národní hrdost. „Velice této kampani fandím. Podle mě je důležité se více hlásit k národnosti. Především mladší generace mnohdy ani neví, jaký význam státní svátky mají. Také by se o jejich významu a historii všeobecně mělo více mluvit ve školách," poznamenal s přesvědčením, že lepší osvěta by mohla děti vést i k větší pokoře.