„Průběh jara pro nás nebyl příliš dobrý, máme totiž i odrůdu hibernal, která je choulostivá na plíseň. Ta nám trochu napadla hrozny a museli jsme dělat postřiky,“ říká Miroslav Kříž, který se stará o vinici v Benátkách nad Jizerou.

Dalším pěstovaným odrůdám vlhko naštěstí neškodilo. Nyní však visí ve vzduchu další hrozba, špačci. Tito nenasytní ptáci, kteří milují dužnaté plody, vinici trápí ve velkém. „Uvidíme, jak početná hejna špačků se na naši vinici vydají, dokážou sklidit úrodu za jeden dva dny,“ říká o svých zkušenostech Kříž.

Ilustrační foto.
V domovech seniorů už nevládne strach. Běžné úkony jsou však složitější

Benátecká vinice se nachází v zástavbě, a tak zůstává ve hře méně způsobů, jak ptáky plašit. „Máme například elektronické plašiče, na ochranu hroznů se dají se použít také sítě. Vinaři na Moravě používají plynová děla, ale to se dá dělat jenom někde za vesnicí,“ připomíná Miroslav Kříž.

Na mokré počasí nežehrá ani Jiří Munzar, který provozuje zámecké vinařství Domousnice. „Na to, že hodně pršelo, vypadají letošní hrozny dobře. Přežily to docela pěkně. Zatím nejsou ničím napadené ani suché, vinice je v dobré kondici,“ těší Munzara.

Domousnický vinař před nedávnem uspěl se třemi svými víny na mezinárodní soutěži Hradecký pohár. Zlatou medaili pro nejlepší víno české vinařské oblasti získal jeho ryzlink rýnský, ročník 2018. Stříbrný byl tramín červený shodného ročníku a Svatovavřineckéz roku 2016. To je příjemným důkazem, že víno z Mladoboleslavska, které je obecně vnímáno jako průmyslová oblast, může být velmi kvalitní.

Ilustrační foto.
Odběrové Covid centrum mění provozní dobu

Dobré vyhlídky na úrodu má i mladoboleslavská vinice, která se vypíná nad Ptáckou ulicí. „Vypadá to, že sklidíme zhruba stejně hroznů jako v letech minulých. Odrůdy Solaris a Johaniter, které pěstujeme, nám odborníci doporučili právě proto, že se hodí do chladnějších podmínek, než jaké jsou třeba na jižní Moravě,“ vysvětluje náměstek primátora Daniel Marek.

Z hroznů pak opět vinaři na Moravě vyrobí Mladoboleslavské cuvée, které bude možné zdarma ochutnat na podzimních Slavnostech vína v domě kultury. Letos se odehrají 14. listopadu.

Boleslavská vinice vznikla před šesti lety. Révě se tam daří dobře, každý rok se sklízí asi padesát přepravek hroznů. K plánované rozšíření ale zatím nedojde. Město musí šetřit, neboť i do jeho rozpočtu zasáhla koronavirová krize. Záměr byl proto odsunut na neurčito.