Ačkoliv oficiálně nemají některé strany kandidátky ještě schválené, lídři jsou víceméně jasní, minimálně u stran, které v zastupitelstvu města zasedají nyní.

Na dalších místech pak lze i tentokrát vybírat mezi zpěváky, lékaři, učiteli, ale třeba i hokejisty či fotbalisty. Jejich jména se z Boleslavského deníku dozvíte hned, jak budou oficiálně potvrzena, nejpozději tedy v polovině července.

U všech tří koaličních partají se zásadní změna v čele očekávat nedá. Vládnoucí ODS povede do „komunálek" opět primátor Raduan Nwelati, stejně jako minule ho doprovodí radní Miroslav Olšák, jen jméno třetího se nejspíš vyměnilo stejně jako náměstci, Adolfa Beznosku tedy vystřídá Michal Kopal.

Oficiálně už potvrdil svou nominaci další z náměstků primátora Daniel Marek. „Ano, budu jedničkou na kandidátce TOP 09, do voleb jdeme s heslem TOP 09 Lidé, které znáte," uvedl pro Boleslavský deník Daniel Marek.

Prozradil, že spolu s ním budou na přední příčky útočit bývalý primátor Svatopluk Kvaizar a lékař Pavel Nechanický, oba v této chvíli členové rady města.

Překvapivá budou nejspíš jména u kandidátky Volby pro město, která se podle zákulisních informací v Mladé Boleslavi spojí se stranou Ano 2011, do voleb ji však podle našich informací povede náměstek primátora Jiří Bouška.

„V tuto chvíli domlouváme podrobnosti a řešíme konečnou podobu kandidátek, je předčasné dodávat k tomu cokoliv dalšího," nechtěl Bouška informace komentovat.

Největším překvapením tak asi prozatím bude opoziční ČSSD, kde poprvé po letech nestojí v čele Robin Povšík, náměstek ministryně práce a sociálních věcí .

Jedničkou je totiž středočeský krajský radní Karel Horčička, spolu s ním bude na špičce Jiřina Hančarová(Škoda Auto) a Přemysl Sezemský (OSVČ). „Skutečně budu volebním lídrem já, ale Robin Povšík bude na kandidátce samozřejmě i tentokrát," potvrdil Karel Horčička.

Posledním z pětice aktuálně působících stran v zastupitelstvu je KSČM. Jeden z jeho nejaktivnějších členů, Karel Skála, potvrdil, že se opět chystá kandidovat.

„Původně jsem už kandidovat nechtěl, ale nakonec jsem byl kolegy přesvědčen, že by to bylo dobré," řekl k tomu Karel Skála. Dá se očekávat, že do zastupitelstva se bude chtít vrátit i ředitel 6. základní Tomáš Suchý, který rovněž figuroval na kandidátce KSČM.

Z minule neúspěšných stran je už jistá účast hnutí Zvon, vedeného programovým ředitelem rádia Signál Lubošem Dvořákem.

Kandidátku sestavují i boleslavští Zelení a pravděpodobně to bude jediná strana, kterou do voleb povede žena, vedoucí probační a mediační služby Jana Horáková. Vzniká i další politický subjekt, v jehož čele nejspíš stane šéf kultury města Pavel Filip.