Čerpací stanice na vyrobený bioplyn vznikne přímo v areálu u nových technologických hal. Systém se začne spouštět už na podzim. Během příštího roku pojede ve zkušebním provozu, nicméně už během té doby by měla najet na plný výkon, který zajistí pohon pro přibližně padesátku městských autobusů.

Případné přebytky zemního plynu je pak stanice schopna dodat do běžné distribuce, tedy například i k vytápění, což je za současné energetické krize vítaná pomoc.

Ze dne otevřených dveří v útulku pro psy a kočky v Březnu nedaleko Mladé Boleslavi.
Video, foto: Na Den otevřených dveří v útulku přivezli návštěvníci i dobroty

Podle primátora Raduana Nwelatiho jde o jednu z nejzásadnějších investic města. „Výstavba stanice má pro celý region opravdu ohromný význam. V této první etapě díky technologii na vysoké úrovni již dokážeme zpracovat veškeré biologicky rozložitelné odpady s dalším užitkem a především nebudeme závislí minimálně v dopravě na plynu z Ruska pro autobusy MHD a vozy pro svážení odpadu. Biometan se využije i v zemědělství, a to třeba jako hnojivo,“ uvedl primátor.

Bioplynová stanice ročně zpracuje 25 tisíc tun biologicky rozložitelných odpadů. Vznikne tak přibližně 2,5 milionu kubíků bioplynu za rok. „Část bioplynu bude využita v kogenerační jednotce, která zásobuje technologii elektrickou a tepelnou energií. Jinak řečeno, provoz stanice zajistíme také z bioplynu,“ řekl Radek Lizec, jednatel společnosti Compag Mladá Boleslav, která bude areál provozovat.

Ze Středověkého jarmarku v Mladé Boleslavi.
Podívejte se: Na Středověkém jarmarku bavili rytíři i skutečný kovář

Lidé z okolí se nemusí obávat ani zápachu. Technologie je vybavena celou sérií filtrů a stanici tak nebude opouštět žádný puch.
Bioplynová stanice na zpracování biologicky rozložitelných odpadů bude součástí provozu, který má za cíl do budoucna komplexně řešit využití všech složek komunálních odpadů včetně směsného komunálního odpadu z domácností i firem v celém regionu Mladoboleslavska včetně produkovaného odpadu společností Škoda Auto.

Výstavba odpadové bioplynové stanice byla zahájena loni v listopadu. Generálním dodavatelem stavby včetně kompletní infrastruktury v areálu je společnost Syner.

Celkové náklady se dostanou na více než 415 milionů korun. Z toho dotace se blíží částce 200 milionů. Stanice je součástí rozsáhlého projektu areálu ekologického využití odpadů v tomto regionu a stane se tak nejmodernějším centrem tohoto druhu v České republice.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.