Ve funkci starostky už máte za sebou pár měsíců. Je zatím nové zaměstnání podle vašich představ?
Já jsem do toho s žádnou konkrétní představou nešla a teprve nyní poznávám, co tato funkce obnáší. Je to hlavně o práci a komunikaci s lidmi. Mezi nimi jsem se pohybovala denně. Moje představa, co obnáší starostování je celkem jasná. Řešit každodenní starosti lidí, pomáhat jim a především být slušným člověkem. U svého starosty přece mají lidé hledat zejména vstřícnost, pochopení a pomocnou ruku.

Nebude vám škola chybět? Minimálně čtyři roky budete pracovat s o něco staršími lidmi.
Musím říct, že děti mi chybí. Nabíjely mě. Hezké vazby s dětmi i s jejich rodiči mi ale zůstaly a myslím, že především díky jejich důvěře jsem se stala starostkou. Nadále budu v Luštěnicích pořádat letní tábor, takže kontakt s nimi určitě neztratím. Představte si, že moji první prvňáčci vloni maturovali.

Před časem jsem se ptal starosty Dobrovice, který do čela města přišel také ze základní školy, zda bude mít díky němu škola do budoucna nějaké výhody? Jak tomu bude tady?
Škola je pro nás jenom jedna z částí komplexního celku, kterou má obec na starosti. Myslím, že bych však mohla zajistit alespoň nové kontakty pro školní akce. Nedávno mě například navštívila zástupkyně firmy AVE, se kterou jsme mluvily o spolupráci, aby si děti od útlého věku uvědomovaly důležitost třídění odpadu a základů ekologie. V tomto ohledu by to mohlo fungovat. Musím ale říci, že akce pro děti měly velkou podporu i u dřívějšího vedení obce.

Povězte mi, čím se aktuálně zabýváte?
Stále nám dobíhají starší projekty. Dokončujeme zateplení školy a další drobné práce na této budově. Je pravda, že bychom rádi připravovali nové projekty, ale obec v nedávné minulosti financovala řadu velkých investičních akcí ze svého, například rekonstrukci a výstavbu nového pavilonu školky, která byla v havarijním stavu, nebo přístavbu a opravy školy, které hradila z velké části obec. Nyní tedy musím říci, že pro tento rok nám financí na nové projekty skutečně mnoho nezbývá.

Souvisí s tím nějaké palčivé problémy, na které se zkrátka nedostává?
Ano. Někteří lidé mají bohužel dojem, že nový starosta usedne do křesla a všechny potíže vyřeší, ale já nemám žádný kouzelný proutek, který by to dokázal. Samozřejmě bychom potřebovali opravit místní komunikace a to zejména na Lesní, Sluneční a dále také na Zelené. Zásadně postrádám místo, kde by se obyvatelé Luštěnic mohli scházet. Zatím jsme odkázáni na sál v restauraci U Černého Orla. Vyhovující prostor nenabízí ani sokolovna. Když tam přijde sto dětí s rodiči, už je to problém. Před koncem roku jsme museli zrušit i vánoční zpívání v kostele, který je v havarijním stavu. Do toho se objevují další záležitosti, které nás trápí. Například nutné zateplení obecních bytů, rekonstrukce střech starších obecních domů, rozšíření hřbitova atd.

Jak vnímáte tento stav, kdy nemůžete nové akce naplno realizovat?
Jsem z toho trochu zklamaná. Obec finančně zatížily investice do revitalizace bývalého vojenského prostoru Zelená a rozvoje této lokality a také již zmiňované rekonstrukce školy a školky. Mateřskou i základní školu máme nyní v prvotřídním stavu. Člověk by rád lidem splnil všechny jejich představy a plány a chtěla bych pro to udělat maximum. Nechci však jen slibovat a nechci lidem lhát.

Velký význam by mělo určitě zřízení sálu. O tom už se v zastupitelstvu mluvilo?
Nevím o tom. Tuto záležitost vnímám především z pozice občana Luštěnic. Aby obec fungovala, musí v ní fungovat spolkový život a lidé by se někde měli scházet. Rádi bychom uspořádali ples, zábavu, posvícení, ale vlastní prostory bohužel nemáme. Nedokážu říct, zda je šance, že se s tím podaří něco udělat do konce tohoto volebního období.

Jaká záležitost má podle vás vysokou prioritu?
Takřka všichni zastupitelé se před volbami zavázali vybudovat spojnici pro bezpečný pohyb mezi Luštěnicemi a Zelenou. Doufám, že se tato věc povede. Zatím nemáme vykoupené pozemky a navíc do toho vstupuje záležitost obchvatu.

V jakém stavu je vůbec tento velký projekt?
Podle projektu měl obchvat vést jen pár metrů od obytné zástavby, klidové zóny u hřiště, a koupaliště. Obchvat je projektován 50 metrů od hranice zastavěného území, a to bez jakéhokoliv odhlučnění. To byla pro obec naprosto nepřijatelná varianta. Hodláme obchvat oddálit a vybudovat zelený val, který by hluk odstínil. Ředitelství silnic a dálnic chce nyní vyvolat jednání o naší variantě. Chceme změnit jeho trasu a přidat zmíněné odhlučnění.

Jak pokračuje spolupráce s bezpečnostní agenturou?
Rozhodnutí o další spolupráci s agenturou nechalo staré zastupitelstvo už na nás. Agentura své výsledky přišla představit, ale zastupitele svojí prezentací bohužel nepřesvědčila, a tak jsme spolupráci na konci ledna ukončili. S tím, že budeme sledovat vývoj a v případě potřeby opět spolupráci navážeme.