„Je to hrůza. Šla jsem jen pro minerálky a pro pivo. Jinam už se dneska nechystám. Vždyť je to v tom horku za trest," otírá čelo seniorka, která se cestou z obchodu na boleslavském náměstí Míru drží ve stínu.

Po týdenní přestávce se znovu vrací vedra, která letos lámou rekordy červenec byl nejteplejší za posledních devět let a druhý prázdninový měsíc na něj má plynule navázat. Podle aktuální předpovědi bude celý tento týden včetně víkendu jasno až polojasno a teploty budou atakovat hranici 35 stupňů ve stínu. Nezvykle teplé počasí dělá starost zejména zdravotníkům.

„Interna je přes léto plná každoročně, letos je ale situace extrémní. Příliš k ní nepřispívá ani dlouhodobý nedostatek sester a lékařů, stahovat zaměstnance z dovolené však nutné není," konstatuje mluvčí Klaudiánovy nemocnice Kamila Hamáčková a dodává: „Je třeba dodržovat pitný režim, držet se ve stínu a nepřepínat se. Vykonávat fyzicky náročnou práci na slunci, když ve stínu je 36 stupňů, to je jízdenka do nemocnice."

S tím, že zdravotní rizika jsou opravdu vysoká, souhlasí i středočeští záchranáři. Ti v červenci zaznamenali zhruba o pětinu vyšší počet výjezdů k případům dušnosti, bolestem na hrudi a problémům způsobeným vysokým krevním tlakem. Ohroženi jsou zejména senioři, oslabení pacienti a chronicky nemocní.

„Samozřejmě se daleko více dbá na to, aby klienti nebyli dehydrovaní. Sledujeme, zda pijí dostatek tekutin a pokud ne, připomínáme jim to," vysvětluje ředitelka luštěnického Domova U Anežky Ludmila Bulířová. „Úplně pod střechou mají klienti klimatizaci, ale tu využívají neradi. Některé z chladného vzduchu bolí hlava, jiným se dělá nevolno nebo je bolí záda a krk. Kromě toho se bojí, aby nenastydli a neonemocněli v létě například angínou. Přes den se většinou drží na pokojích a více odpočívají, na procházky chodí až k večeru," dodává ředitelka.

To provozovatelé kempů, koupališť, ale také pivovarníci si na letošní léto nemohou stěžovat. „Musím říct, že se nám daří. Největší zájem je o naši jedenáctku. Také ale dodáváme lehké pivo Skaláczech s nižším obsahem alkoholu do podniků jako jsou třeba sklárny v Novém Boru," zmiňuje František Jungmann, ředitel Pivovaru Rohozec.

Sice bez piva, zato s vyhrnutými nohavicemi, zvýšeným pitným režimem a častějšími přestávkami zvládali červencová tepla zaměstnanci Škoda Auto. „Myslím si, že zaměstnanci lakovny si zaslouží velké uznání za to, jak skvěle se s vysokými teplotami vyrovnávali v plném pracovním nasazení. Teplota dosahovala na linkových pracovištích lakovny místy i 37,7 stupně," prozradil Lukáš Jindra. Nyní už škodovákům teplo nevadí, právě jim začala celozávodní dovolená.

Dlouhotrvající sucho však hrozí požáry. V neděli například lehlo popelem 40 hektarů pole u Čachovic, které zapálila jiskra od kombajnu. Do vzduchu se vznesl i vrtulník s vakem naplněným vodou, nakonec byl však odvolán. Pozemní jednotky oheň zvládly, přesto se škody vyšplhaly na 1,2 milionu korun.

Ochlazení mají přinést nedělní bouřky.