Vaření sice není její profese, tou bývala práce kontrolorky ve Škodovce. Vařit ale prostě musí. Má to dva hlavní důvody. Ze své povahy je prostě taková, kdyby viděla, že její rodina okolo ní „trpí“ nedostatkem toho, na co má právě chuť, tak se prostě rozkrájí, jen aby jim bylo dobře a tím pádem, pak je dobře a je spokojená i ona samotná.

Druhým důvodem je její přítel diabetik. Vaří pro něj a vaší pro něj s láskou. Dobré jistě je to, že je to strávník nevybíravý, tudíž, co mu Jana uvaří, to prostě sní. „Vařím podle toho na co má přítel chuť, ale i podle toho co máme doma v lednici,“ říká s úsměvem Jana Coufalová.

A co vaří nejraději? To je různé. „Někdy mi nevadí strávit u kamen spoustu času a neohlížím se na to, jestli vařím hodinu, dvě nebo tři. Někdy ale chci nebo potřebuju dělat i jiné věci a tak vymýšlím jídla spíše rychlá,“ vysvětluje Jana Coufalová z Bělé.

Když redakce našeho Deníku přijela na návštěvu, byl zrovna den, kdy bylo kromě vaření potřeba zvládnout i práci na zahradě. Pekly se palačinky. Ne ale úplně obyčejné, tučné palačinky, ale úplně lehké, které si dá s chutí i Janin přítel Blahoslav.

Lehké palačinky

Připravili jsme si domácí vajíčka, polohrubou mouku, hroznový dia cukr, špetku soli. A může se začít. „Domácí vajíčka jsou důležitá, jsou krásně žlutá a zdravá. Dia cukr se může nediabetikovi zdát jako něco děsivého, ale on je opravdu moc dobrý. Mouky se musí dát jen tak akorát, aby z těsta nebyly tvrdé létající talíře, ale vláčné palačinky,“ směje se Jana při té představě.

Máme dovařeno a můžeme jít na zdobení. Co nejlépe použít pro diabetika? „Není to nic složitého. „Použijeme, pokud možno čerstvé ovoce, malinko kakaa nebo rozpustíme kousek dia čokolády a také potřebujeme dia šlehačku,“ vyjmenovává ingredience na zdobení Jana.

Občas se i hřeší

To je asi normální. Pravidla jsou od toho aby se porušovala, a tak to chodí i u Jany a Blahoslava. Nevaří se úplně vždy dietně, ale dopřejí si jídla, která byste v dietní kuchařce nenašli. jedním takovým jsou zapečené kotlety se sýrem a šunkou.

Jídlo nebo kolo

„Nedá se stále jen vařit, musíme také k tomu všemu vesměs dietnímu jídlu sportovat. Nejraději jezdíme s přítelem na kole po okolí. Najet dvacet třicet kilometrů není pro nás žádný problém. Tím kompenzujeme trochu to, že někdy v jídle hřešíme,“ usmívá se Jana. A jak Vypadá Janin běžný všední den? „Vstávám většinou hrozně brzy, není problém ve tři čtyři ráno žehlit, pak si uvařím. Ráda vařím, když je klid, nikdo se mi tady nemotá, pak si poklidím a může začít den s mou rodinou,“ popisuje brzké ráno Jana.

Po snídani se svým přítelem a většinou už i svým vnoučkem Vojtíškem, kterého Jana hlídá celý týden se jde ven na procházku. Jde se na písek nebo k potoku, mrknout se na rybičky.

A je tady skoro oběd, pak spaní malého zlobila a Jana má chvilku pro sebe. „Většinou spíš něco uklízím – než se malý vyspí – než abych se věnovala jen sama sobě. Ale já už asi jiná nebudu, stále musím něco dělat a něco řešit. Doufám, že moje recepty potěší vaše chuťové buňky a já jdu vařit,“ dodává Jana Coufalová s úsměvem na tváři.