Mladá Boleslav se každoročně pyšní svou působivou vánoční výzdobou, trhy i doprovodným programem. I letos zatím město program chystá, zda se ale nakonec plány naplní, je otázka. „V tuto chvíli absolutně nikdo netuší, co bude. Všechny tradiční akce se připravují, tedy adventní trhy i rozsvěcení vánočního stromu chystáme. Počítáme ale i s tím, že to třeba vůbec nebude za přítomností lidí,“ sdělila mluvčí boleslavského magistrátu Šárka Charousková.

Jasněji bude až po 20. listopadu, kdy má v České republice skončit nouzový stav. Zatím lze s určitostí říci jen to, že ani letos nebude v Mladé Boleslavi chybět vánoční výzdoba se stromem. Může se ale stát, že jeho rozsvícení proběhne zcela neveřejně. „Také může dojít k tomu, že na adventní trhy bude moci jen určitý počet lidí. Pak bychom vytvořili zvláštní vstup, kde by se lidé dali spočítat,“ doplnila Charousková.

Lidé mohou nyní městu nabízet vzrostlé stromy, které jim nyní mohou být na zahradě spíše ke škodě, než-li k užitku, ale v rámci vánoční výzdoby by ve městě udělali vekou službu.

Ilustrační snímek
Nezaměstnanost se zatím vzhůru nežene. Dokonce nepatrně klesla

Také Benátky nad Jizerou již poptávají vánoční strom. Jehličnan, obvykle smrk, může nabídnout kdokoli z místních i přespolních obyvatel. V době adventu pak bude stát na obvyklém místě v prostoru benátecké Bursy.

Ani v Bělé pod Bezdězem nebude chybět vánoční strom. „Chceme, aby byl krásně ozdobený, stejně jako lampy a podobně," popsal místostarosta města Jan Sýkora. Jestli ale bude jeho rozsvícení veřejné, ukáže až vývoj situace.

V Mnichově Hradišti musel před časem jejich tradiční vzrostlý vánoční strom ustoupit rekonstrukci náměstí. Město ale už má náhradu. „Bude přímo z Hradiště. Aktuálně řešíme podrobnosti jeho přepravy," potvrdil místostarosta města Jan Mareš.

Nad doprovodným programem k rozsvícení stromu ale visí otazník. „V současné době nic nepřipravujeme a dáváme tomu ještě čas,“ doplnil Mareš.

Útulek Bouchalka
Majitelka útulku má obavy o pejsky. Pozastavila jejich adopci

Naproti tomu v Bakově nad Jizerou už mají jasno. „Již nyní zdobíme stromy, takže výzdobu města mít budeme. Určitě však nepočítám se stánky," popsal starosta Radim Šimáně.

Jako určitou náhradu za zrušené tradiční adventní akce, město zvažuje, že by svým občanům nabídlo alternativu. Ve hře je třeba lasershow, která je viditelná z dálky a není nutné, aby se při jejím konání lidé shlukovali.