Provozovatelé koupališť a bazénů mají na toto téma odlišné názory. S burkinami nemají problém v Městském bazénu Mladá Boleslav. Jeho ředitel Aleš Macoun říká, že důležité je, aby žena dodržela veškeré hygienické podmínky a provozní řád areálu. „Ještě jsme se s tím nesetkali, ale pokud by burkiny byly z plavkového materiálu a žena se před vstupem do bazénu osprchovala, nevidím důvod, proč by do bazénu nesměla,“ sdělil ředitel s tím, že každý návštěvník bez ohledu na náboženské vyznání na sobě musí mít takový oděv, který splňuje hygienické podmínky.

A právě v dodržování hygieny u žen, které nosí burkiny, vidí někteří lidé problém. Například Miroslava Havlová má představu, že tyto speciální plavky mohou skrývat různé kožní problémy. „My musíme před vstupem do bazénu jít do sprchy a omýt pot a prach. Nevím, jak ony se sprchují v těch plavkách,“ popsala své obavy. Jitka Jechová je přesvědčena, že by se měly přizpůsobit našim podmínkám. „Když zde chtějí žít, ať se přizpůsobí našim zvykům. My se u nich taky musíme zahalovat.“

Vítězem čtyřiačtyřicátého ročníku Rally Bohemia se stala posádka ve složení Jan Kopecký a Pavel Dresler, kteří na start vyrazili s číslem jedna.
Rally v centru města vyvolala obdiv i odpor

Co jsou burkiny?
Burkiny jsou celotělové ženské plavky, které zakrývají vše kromě konce končetin a obličeje. Plní požadavky na hidžáb a rozšířily se v islámském prostředí jako oblečení do vody, které ženu příliš neodhaluje a je tedy z náboženského hlediska přijatelné. Slovo samo vzniklo zkřížením slova „burka“ označujícího arabský tradiční zahalující oděv a slova „bikiny“.

S burkinami se setkali na městském koupališti v Bělé pod Bezdězem. Problém s tímto oděvem ovšem také nemají. „Bylo to asi rok, možná dva zpátky, kdy koupaliště navštívily ženy, jež na sobě měly burkiny. Problém ale byl, že k osvěžení využily dětský bazén a brouzdaliště. Tento prostor je ale určen výhradně malým návštěvníkům a dospělí se tam koupat nesmí. Proto byly z místa vykázány,“ vzpomíná na událost vedoucí technických služeb Martin Dufek.

Josef Fuksa z TJ Lokomotiva Nymburk, která provozuje nymburský bazén, je radikální, ale nejen k muslimkám, ale i k mužům, kteří se chtějí vykoupat v bermudách. „V našem provozním řádu je jasně dané, v jakých plavkách se smí návštěvník koupat. Pokud žena přijde v burkině, vykážeme ji s tím, ať jde tam, kde je to povoleno,“ říká šéf tělovýchovné jednoty.

Stejný názor má i vedoucí městského bazénu v Benátkách nad Jizerou Petr Šuhájek. „Vyloženě zakázané to není, ale trvám na tom, že se jedná o komerční bazén a preferuji to, že lidé musí mít plavky. Neexistuje, aby mi tam někdo šel zahalen v hábitu,“ říká Šuhájek. V případě, že by žena v burkinách na koupaliště přišla, Šuhájek by ji poslal k Jizeře. „Mám problém i s tím, když někdo chce do vody v tričku. Jednoduše to sem nepatří, je jednoznačně dané, že do bazénu se smí pouze v plavkách a výjimky neděláme. S burkami prostě nesouhlasím,“ říká rezolutně vedoucí benáteckého bazénu.

Na poděbradském přírodním koupališti Jezero jsou zatím takové zkušenosti, že se tam někdy žena v burkině objeví, ale podle správce Jezera Pavla Řeháka zatím v takovém oblečení nikdo do vody nevlezl. „Jde o přírodní koupaliště, lidé tam koupou i psy, rybáři v něm chytají ryby a házejí krmení, plavou tam kachny. Takže to není tak úplně hygienicky přísná voda. Asi bychom ji nechali vykoupat,“ uvedl Řehák s tím, že pokud by ovšem spravoval některý z krytých bazénů, měl by s tím problém a asi by takovou ženu do bazénu nepustil.

Ilustrační foto
Další recidivista skončil v policejních poutech