Před pěti týdny ještě řídili svá města, nyní už místo nich zasedání zastupitelstva řídí jiní. V polovině měst na Mladoboleslavsku se díky komunálním volbám změnilo vedení a ve čtyřech městech tak zasedají v křesle starosty nové tváře. Co dělají čerstvě bývalí starostové?

„Skutečně jsem odešel do důchodu, trávím čas s vnučkou a pomáhám synovi na stavbě," říká Arnošt Vajzr, sedmdesátník, který dvě období vedl Mnichovo Hradiště.

Arnošt Vajzr usíná s čistou hlavou

Nyní si pochvaluje, že usíná s čistou hlavou a nemusí neustále sledovat čas: „Je to příjemný pocit. Se synem dokončujeme hrubou stavbu, takže každý den oblékám montérky a využívám toho, že mi ještě stačí síly. Vzít za práci mi rozhodně nevadí. Několikrát jsem začínal od píky a pracovat rukama jsem zvyklý," dodává.

Jeho bývalí kolegové z Bakova, Dobrovice a Kosmonos sice ve volbách kandidovali, ale v zastupitelstvu zasedají pouze dva. Jana Bímová, bývalá starostka Dobrovice, se mandátu vzdá. Rozhodla se totiž pokračovat v práci na městském úřadě obsadí uprázdněné místo tajemnice.

„Jestli si odpočinu? Doufám, že tomu tak bude. Celý život jsem všechna svá zaměstnání, profese a funkce dělala naplno, s maximálním pracovním nasazením a jinak už to asi ani nedokážu," konstatuje Bímová.

Tu nečeká mnoho nového. Jelikož pozice tajemníka byla od jara uprázdněná, starostka musela jeho agendu zastat.

„Vzdát se mandátu není rozhodnutí, které by člověk udělal za den. Navíc je nevratné. Pokud mandát složím, už není cesty zpět. Doufám tedy, že budu městu prospěšná i jako tajemnice," doplňuje.

Jana Štěpánová chce řídit "masku"

Také Jana Štěpánová, která vedla Bakov nad Jizerou, hodlá zůstat ve veřejné funkci: „Budu si užívat rodičovské dovolené, ale zároveň bych chtěla pracovat pro vznikající místní akční skupinu, o jejímž zrodu jsme jednali ještě s dalšími, nyní už bývalými starosty z regionu. Pokud vše dopadne, měla bych se stát výkonnou ředitelkou pověřenou hledáním dotačních titulů," vysvětluje Štěpánová.

Cílem místních akčních skupin, které sdružují obce, spolky, firmy i jednotlivce, je snazší získávání peněz i na menší projekty. Pro takzvané „masky", založené do konce ledna, je navíc vypsaná půlmilionová dotace na administraci. Štěpánová bude v této věci příští týden jednat s novým starostou.

Miroslav Vaněk z Kosmonos zatím odpočívá. Naskýtá se mu však možnost pracovat pro Českou gymnastickou federaci jako jeden z jejích místopředsedů. Pro člověka, který má ke sportu blízko, by to jistě byla naplňující práce.

„Určitě musím pracovat mezi lidmi. Nevím, jestli bych si ještě dokázal zvyknout na něco jiného," zamýšlí se Vaněk.

Je sympatické, že žádný ze starostů, kteří post neobhájili, na veřejnou práci nezanevřel. Není pochyb o tom, že v ní zužitkují své zkušenosti.