V sobotu nad ránem, respektive v půl druhé v noci, zamířili strážníci městské policie opět do Blahoslavovy ulice.

Důvodem bylo rušení nočního klidu, na nějž si obyvatelé této ulice stěžují už téměř tři roky. Podle nich je problém jediný: podnik La Vanille. O této kauze už Boleslavský deník informoval letos v létě. Provozovatel „Vanilky", která je oblíbeným podnikem mladých lidí, tehdy uvedl, že se proti těmto problémům snaží přijmout všemožná protihluková opatření.

Ředitel městské policie Tomáš Kypta potvrdil, že problémy jsou zde opakovaně, jen za prázdniny podala policie 13 podnětů k řešení na magistrát města.

Dominik Žitný, provozovatel La Vanille, tvrdí, že problém není jen s návštěvníky jeho podniku, ale vše se svede na Vanilku. „Pravidelně po hostech uklízíme i okolí podniku a celou ulici, snažíme se lidem vyjít maximálně vstříc," řekl Boleslavskému deníku. Podle něj jsou problematickými měsíci pouze letní prázdniny, kdy se lidé zdržují na ulici před podnikem. S tím ovšem obyvatelé Blahoslavovy ulice nesouhlasí.

Poukazují navíc na zákonem stanovené limity hluku v nočních hodinách, které podle nich La Vanille ustavičně překračuje.

„Opravdu se tady nedá spát, a to nebydlím bezprostředně u podniku. Občas nám doma normálně drnčí sklenice na stole, jak celý blok domů vibruje hlukem. Stížností jsem napsal už bezpočet, většina obyvatel naší ulice podepsala dopis na město, ale nic moc se nezměnilo. Ve dnech, kdy je v podniku akce, je jasné, že se nevyspíme," líčí rozhořčeně Miroslav Zbudil, který v blízkosti La Vanille bydlí.

Další ze sousedů vyslovil domněnku, že pomoc z hygienické stanice, která by situaci měla řešit a na niž lidi z Blahoslavovy ulice odkazují i na městě, se čekat nedá, protože jsou tam jisté rodinné vazby na podnik. „Už nevíme, co máme dělat," dodává zoufale.

Nyní vyčkávají, zda se jich zastane ve správním řízení město.