Právě v Čejeticích by měly totiž vzniknout takové pohřbívací kapacity, aby vyřešily hrozící nedostatek hrobových míst v Mladé Boleslavi. Rozšiřování hřbitova má rovněž souvislost s budoucím stěhováním Nového hřbitova, který se dnes noří do areálu automobilky. Přestože se kolem tohoto tématu našlapuje po špičkách, není pochyb, že v budoucnu ke stěhování dojde.

Ilustrační foto.
V Benátkách přibude skoro padesát parkovacích míst

Primátor Raduan Nwelati čejetické obavy mírní. Připouští sice, že doprava se skutečně dočká zmohutnění, zároveň ale nastiňuje, jaká opatření město připravuje. Chobotecká a Jabloňová ulice nebudou směrem ke hřbitovu průjezdné, aby se auta musela vyhnout obytným zónám. Hlavní část dopravy tak bude svedena přes Koněvovu ulici na silnici II/259, která návštěvníky dovede až k novému hlavnímu vstupu do areálu.

„Dokonce dojde k úplnému odklonu osobní automobilové dopravy návštěvníků společnosti Benet z obytné části Čejetic," dodává primátor.

Miloslav Junek z Čejetic, který je odpůrcem rozšíření hřbitova, však primátorovi oponuje.

„Proč nevyužijete část rozsáhlého území mezi Podchlumím a Štěpánkou, které je už od roku 1999 dané pro zřízení hřbitova v územním plánu? Za tímto účelem už před 20 lety vaši předchůdci vykoupili tyto pozemky za výhodných podmínek," připomíná Miloslav Junek. Finální návrh zatím není dokončen. Kdy tomu tak bude, nedokáže magistrát říci. Slibuje však, že jakmile bude hotovo, proběhne veřejná prezentace určená nejen obyvatelům Čejetic.

Varhany v katedrále sv. Víta.
Na varhany v katedrále svatého Víta přispělo jen pár obcí