„Učinili jsme jeden zásadní krok. Přihlásili jsme se do výběrového řízení na prodej pozemku u bývalého kina Forum a v rámci uklidnění situace jsme ochotní nabídnout pozemky na Štěpánce městu jako vstřícné gesto,“ prohlásil včera Martin Beksa, jednatel společností Rezidence Štěpánka a TopDesign Stavby.

Příprava výstavby na Štěpánce však každopádně nekončí. Firma doplňuje projektovou dokumentaci, kterou bude přikládat k žádosti o územní rozhodnutí, nechává si zpracovávat znalecké  posudky včetně těch dendrologických a také napadá územní plán města. 

Klíčový dokument, který je pro výstavbu ve městě určující, je totiž podle firmy a jejích právníků nesrozumitelný, nabízí více možností výkladu a v určitých ohledech jeho obsah odporuje legislativě. V dopise, adresovaném všem zastupitelům, firma ilustrovala nepřehlednost územního plánu dvěma jeho různými výklady, ke kterým došla oslovená právní kancelář Frank Bold. Tu si najali ochránci přírody z ČSOP Klenice, kteří proti výstavbě v lesoparku bojují.

Upozornila také na škodu, která jí vznikne, pokud stavební úřad výstavbu na jejím soukromém pozemku neschválí.

Kofola představila řešení nadměrného hluku, který trápí okolní obyvatele. Situace by měla být vyřešena nejdéle do dubna příštího roku
Obyvatelé Mnichova Hradiště bojují s hlukem z Kofoly

„Město na dopis odpovídá vysvětlení, že každý investor by měl během přípravy projektu požádat na stavebním odboru o územně-plánovací dokumentaci, což se ovšem v tomto případě nestalo,“ komentuje věc náměstek primátora Jiří Bouška.

Výběrové řízení zmíněné v úvodu však může do celé kauzy přinést zásadní zvrat.

Město totiž před časem vyhlásilo záměr prodeje týkající se rozsáhlého travnatého pozemku u bývalého kina Forum a společnost TopDesign Stavby, která vlastní Rezidence Štěpánka se do řízení aktivně zapojila.

Nejvyšší nabídku podala podle primátora Raduana Nwelatiho firma Rezidence Jičínská, která nabídla 12 tisíc korun za metr čtvereční. Stejnou částku nabídla i společnost TopDesign Stavby, jejíž dceřinou firmou je právě Rezidence Štěpánka. Ta ovšem navrhuje za pozemek zaplatit 93 milionů korun a přidat pozemky na Štěpánce, které si cení na 75 milionů. O pozemek mají ovšem zájem další čtyři subjekty.

Zřícenina hradu Zvířetice míří na televizní obrazovky. Štáb České televize tu natáčel příspěvek do pořadu Toulavá kamera, a to o projektu Vision21: Ztracený zámek hraběnky Eleonory. Ten mimo jiného představuje dávnou podobu zámku.
OBRAZEM: Zvířetice se objeví na televizní obrazovce

„Hodnotu pozemků necháme posoudit minimálně dvěma znalci, nemyslím si ale, že budou mít takovou cenu,“ zamýšlí se primátor Nwelati. Rozhodnout by se mělo na zářijovém zastupitelstvu.

Na posledním takto velkém nezastavěném prostranství ve městě by měla vzniknout bytová zástavba a kancelářské prostory. Město však kromě finanční stránky věci bude u zájemců o pozemek hodnotit rovněž urbanistické provedení jejich záměrů, poměr zeleně a zastavěných ploch či řešení parkovacích kapacit.

Naopak na Štěpánce by si Nwelati dokázal představit – v případě, že by areál Koliby opět přešel do majetku města – cyklohotel, dětské lázně, nebo restauraci.

Ilustrační foto
Proti přemnožení divočáků bojuje příroda morem

Anketa: Jak podle vás dopadne kauze „Štěpánka“?

Jaroslav Borovička, Mladá Boleslav

Investor ze vstřícného jednání radnice zřejmě nabyl dojmu, že se mu podaří závazná pravidla územního plánu obejít nebo stavbu rovnou ilegálně postavit,
plán neplán. A kdyby náhodou došlo k problémům později, tak se celá stavba
zpětně zlegalizuje…

Jaroslav BorovičkaZdroj: Deník / Weiss Martin
Petra SmutnáZdroj: Deník / Weiss Martin

Petra Smutná, Mladá Boleslav

Žádný rozumný občan Mladé Boleslavi nechce na území Štěpánky – ano, na území, nikoli někde za hranicí, v sousedství – stavbu, která nejbližší okolí zaplaví minimálně jedním stem automobilů, hlukem a dalšími problémy. A je jedno, jak ty domy budou řešené.

Tatiana Laiblová, Mladá Boleslav

Veřme tomu, že není ještě pozdě a bojujme  dál za tenhle krásný a klidný kousek přírody, který Mladá Boleslav, tohle jinak především průmyslové  město, má.

Tatiana LaiblováZdroj: Deník / Weiss Martin
Kateřina RoscováZdroj: Deník / Weiss Martin

Kateřina Roscová, Mladá Boleslav

Myslím, že se zrealizuje. Město slyší na slovo „investice“ lépe než na „ekologie“. Není se čemu divit, průmyslové město si cenit zelených ploch nejspíš nezačne ani v budoucnosti. Je to tristní, ale co se dá dělat. Doufejme, že podobný osud nepotká lesopark Radouč.

Náměstek primátora Mladé Boleslavi Michal Kopal
Náměstek primátora Kopal končí na radnici i v politice