Součástí letošní vzpomínky je však rovněž unikátní výstava ve Státním okresním archivu na Boleslavském hradě, která nabídne i zcela nové objevy.

Proč by měli Boleslaváci v úterý ke kasárnám přijít?
To je velmi jednoduché. U kasáren si nepřipomínáme jenom výročí březnové okupace v roce 1939, tedy historickou událost, ale především osudy mužů a žen přímo z našeho regionu, kteří se neváhali postavit bezpráví a nastalé tyranii. Nejsou to osobnosti z učebnice dějepisu, byli to občané našeho města a přímo v našem městě ve vazební věznici v budově kasáren nelidsky trpěli pro své postoje a názory. Jejich životní příběhy bychom měli jako Boleslavané alespoň trochu znát.

S jakými pocity tradiční pietu organizujete?
Za celý realizační tým mohu říct, že hloubku celé akce vnímáme až přímo na místě. Momentálně vrcholí přípravy a všichni se snažíme, aby vše proběhlo tak, jak má, tedy v maximální důstojnosti, dle vojenského protokolu. Zároveň se snažíme, aby to nebyl pouze pietní akt, aby návštěvník neposlouchal jenom nezáživné projevy, ale aby to bylo zajímavé i kulturní a především poučné a inspirativní.

Co bude letos jinak? Můžeš vypíchnout nějakou zajímavost z programu?
Letos proběhne vzpomínkové setkání se vším, co k němu patří. Bude k vidění dechový orchestr, příslušníci čestné jednotky Armády ČR, čestné jednotky v historických stejnokrojích. Co však letos plánujeme jinak, to bude zejména vzpomínkové setkání rozdělené na dvě části. První tradiční vzpomínka proběhne u kasáren a následovat bude vernisáž výstavy o Obraně národa na Boleslavském hradě ve výstavních prostorách okresního archivu. Výstava je velmi unikátní. Část výstavy byla s velkým úspěchem představena již loni v Národním památníku na Vítkově. Letos obohacená o informace z našeho regionu bude k vidění prvně i v Mladé Boleslavi.

Očekáváte opět hosty z řad veteránů?
Každoročně zveme do Mladé Boleslavi velké množství válečných veteránů. Zpravidla, pokud zdravotní možnosti umožní, nás vždy některý navštíví. Každoročně si akci v Boleslavi nenechá ujít brigádní generál Miloslav Masopust, Tichomír Mirkovič nebo Věra Holuběva. Uvidíme, jestli přijedou i letos.

Už jsi zmiňoval, že připravovaná výstava odkryje dosud netušené informace. Co by si návštěvníci neměli nechat ujít?
Výstava se opírá a zcela nová a dosud nepublikovaná fakta. Je to velmi souhrnný koncept, který představí, jak vznikal první odboj proti nacistům, jakou měl organizaci, co bylo vlastně cílem, jak se měnila činnost a personální obsazení po prvních vlnách zatýkání apod. Výstava vychází z dlouhodobého studia archivních pramenů a v řadě případů i z unikátních věcí po pozůstalých. Co je pro nás obzvláště cenné, je to, že teprve před nedávnem se nám podařilo sehnat podobenku posledního muže, jehož jméno je zvěčněno na pamětní desce na kasárnách – štábního kapitána Jana Víta. To je pro nás velký úspěch.