V loňském roce se v ní konala přehlídka inovátorů s názvem Mini Maker Faire. Návštěvníci mohli městu dávat své tipy na to, jak nejlépe její prostory využít. Nakonec zde vznikla Pluhárna. Ta má být novým a netradičním místem pro konání nejrůznějších kulturních akcí a dalších aktivit, které pořádají například místní spolky.

„Nyní otevíráme objekt veřejnosti, protože se ho podařilo opravit a dát do stavu, který by využíval používání alespoň v letním období a umožnil zajímavé akce,“ řekl zástupce Nadačního fondu Škoda Auto Petr Hrdlička. A tento fond také finančně participuje na vzniku nového nevídaného prostoru.

Ilustrační foto.
Hrozbou není jen koronavirus. Města se připravují na krize všeho druhu

Aktuálně má Pluhárna opravenou střechu, nová okna nebo sociální zařízení. Nechybí zde ani bar s občerstvením. „Objekt by se měl postupně dávat dál dohromady a uvažujeme i o úpravách, které by umožnily provoz v zimních měsících,“ doplnil Hrdlička.

Hala má zajímavou historii. Dříve zde společnost Laurin a Klement vyráběla a montovala pluhy Excelsior. Jde o činnost, která firmě zachránila výrobní program pro první světové válce a proslavila ji i v zahraničí.