Sekání trávy motorovými sekačkami, používání křovinořezů, bouracích kladiv nebo řezání cirkulárkou. To všechno by mohlo být v Boleslavi o nedělích a svátcích zakázáno.

„Nápad na vyhlášku, která reguluje hluk, vzešel vlastně z požadavků Boleslaváků. Už podvakrát se totiž toto téma objevilo na fóru Zdravého města, kde lidé definovali problémy, které v Boleslavi pociťují," vysvětlil náměstek primátora Daniel Marek, který inicioval přípravu zmíněné vyhlášky.

Podle něj podobný model funguje v řadě českých měst a po konzultaci s právníky není důvod, proč by nemohl být zaveden i v Boleslavi.

„V tuto chvíli uvažujeme o tom, že by nadměrný hluk byl zakázán ve státní svátky a v neděli, a to v době od 6 do 12 hodin. Chápu samozřejmě, že někteří lidé v jiné dny práce kolem domu nestíhají, proto bychom chtěli nechat nedělní odpoledne bez regulace," vysvětluje.

„Samozřejmě nic není definitivně rozhodnuto, zatím se na tomto návrhu pracuje, a záleží na tom, zda na něj přistoupí i ostatní zastupitelé. K diskuzi bude předložen i čas, po nějž by byl hluk omezen. Nicméně já to vidím jako rozumný krok," dodal.