Současný senátor Jaromír Jermář (ČSSD) již nekandiduje. Nemá zájem obhájit své setrvání ve funkci. „Byl jsem senátorem dvě období, to je dost dlouhá doba. Myslím, že by lidé neměli dlouho zůstávat v politice,“ řekl. Místo politiky chce znovu působit v mladoboleslavském muzeu.

Za mladoboleslavský obvod s číslem 38 tak kandiduje sedm lidí, kteří se utkají o přízeň voličů. Jsou to Daniela Weissová, Raduan Nwelati, Josef Nos, Ladislav Horák, Jiří Müller, Josef Jermář a Miroslav Plch.

Nejmladším kandidátem je dvaapadesátiletý primátor Raduan Nwelati, který kandiduje za ODS, nejstarším potom devětašedesátiletý učitel jazyků, spisovatel, skladatel Josef Nos kandidující za SPD.

Zajímavostí na letošních senátních volbách je také fakt, že Jaromír Jermář sdílí s kandidátem do senátu Josefem Jermářem příjmení. Josef Jermář kandiduje do senátu za KSČM (zároveň za sdružení s názvem Hasiči do zastupitelstva obce Klášter Hradiště nad Jizerou). Co se týká jeho příjmení, nemyslí si, že by si ho voliči měli plést s právě končícím senátorem. „To těžko. Je tam jiná strana – lidé koukají na strany,“ podotkl.

Na co ale voliči také hledí, to je náplň kampaně. Tématem senátních voleb se tak u některých mohou stát cizinci pracující ve městě.

Jistý rozruch v tomto ohledu už způsobila volební kampaň patrně nejvýraznějšího kandidáta na funkci senátora, boleslavského primátora Raduana Nwelatiho (ODS). Jeho volební billboardy se týkají právě citlivé tématiky cizinců ve městě. „Chceš tu pracovat? Dodržuj naše pravidla! Jinak tě to nechceme,“ hlásají.

Kriminalitu ve městě dává primátor, který rovněž znovu kandiduje na post lídra magistrátu v Boleslavi, do souvislosti s množstvím zahraničních pracovníků. Hovořil o tom i na svém facebookovém profilu, když odkazoval na článek, že do Mladé Boleslavi dorazili zahraniční policisté, aby s těmi českými dohlíželi na pořádek: jedná se o dva policisty z Polska a dva ze Slovenska. „Už to vnímají všichni, že problém zahraničních dělníků ve městě Mladá Boleslav a s tím narůstající kriminalitu je třeba řešit i ze strany státu. Jen bych moc prosil policejního prezidenta, aby tuto posilu v Mladé Boleslavi ponechal i po tom zkušebním měsíci,“ napsal na svůj profil na sociální síti Facebook.

Ministr vnitra Jan Hamáček, který v Mladé Boleslavi bydlí, při uvedení policejního projektu uvedl údaj z policejní statistiky: kriminalita cizinců v Mladé Boleslavi vzrostla oproti loňsku ze 16 na 26 procent. „Říci ale jasně, že se jen dopouštějí něčeho nekalého, by byla chyba. Často se sami stávají obětí trestného činu. I v tomto směru je propojení policií potřeba,“ řekl ministr.

Marek Maňas
Trenér Maňas před odletem za exotickým angažmá: Čínsky neumím ani slovo

Sám Raduan Nwelati však nechtěl o své kampani v tuto chvíli mluvit. „Ve středu bude,“ odpověděl na dotazy ke kampani. Navzdory vysvětlení, že článek o kandidátech na post senátora za mladoboleslavský obvod vyjde dříve, zůstával neústupný. „Asi by to nebylo fér vůči ostatním novinářům. Nebo myslíte, že ano?“ trval na svém.

Proti primátorovi kandiduje dalších šest uchazečůo senátorské křeslo. Mezi těmi jsou dva ekonomové, lékař, podnikatel, dramaturgyně a dokonce písničkář.

Ekonomy jsou Josef Jermář a Jiří Müller. Šestašedesátiletý Josef Jermář kandiduje za KSČM, devětapadesátiletý Jiří Müller potom za ANO.

Lékařskou profesi vykonává Ladislav Horák, kterému je 68 let, žije v Kosmonosích a do senátu kandiduje za ČSSD.

Dalším adeptem na místo senátora je pětašedesátiletý Miroslav Plch ze Sovínek. Ten kandiduje za TOP 09 a působí jako majitel firmy UNISPO Bezno, která se zabývá výrovou komponentů pro automobilový průmysl.

Jedinou kandidující ženou je v mladoboleslavském obvodu sedmapadesátiletá Daniela Weissová z Turnova (Piráti). Jako povolání má uvedeno OSVČ. Podle webu České pirátské strany působí jako dramaturg KC Turnov, ale také jako Zdravotní klaun a je aktivní herečkou alternativního divadla.

V tomto výčtu posledním kandidátem je pak písničkář Pepa Nos. Kandidát SPD má uvedené bydliště v Kutné Hoře. Proč se rozhodl kandidovat do senátu právě za mladoboleslavský obvod se však zjistit nepodařilo. Mobilní telefon na svých oficiálních stránkách měl vypnutý a na pevné lince se ozýval pouze záznamník.

Kandidáti jsou jistě rozmanití, ve srovnání s minulými senátními volbami v roce 2012 je jich ale méně. Při minulých volbách jich měli voliči na výběr z deseti možností. Některé profese kandidátů byly stejné, třeba starosta, lékař či podnikatel. Vedle nich ale kandidoval také fotbalový trenér či stavební technik.

Peníze. Ilustrační foto.
Dotace by měly do Boleslavi téci i nadále