Na těžkosti se zaplněním turnusů upozornili například v Brick by Brick. Známý příměstský tábor, který je zaměřený na tvorbu ze stavebnic Lego, kapacity zdaleka nenaplnil, což je oprati předešlým létům, kdy nebyla volný místa už krátce po spuštění zápisů, markantní rozdíl. „Loni jsme byli vyprodaní už v únoru, březnu. Letos ale rodiče nevěděli, jak to bude, jestli se tábory odehrají, tak přihlášky nechodily,“ uvedl Martin Kosa z Brick by Brick.

Kromě toho ti, kteří děti na tábor přihlásili, často své rozhodnutí měnili. Podle Kosy jsou cítit obavy rodičů ze současného dění kolem pandemie. Přesto se jim první tábory v červenci podařilo naplnit. „První turnus byl už od 29. června, ten se podařilo zaplnit, následující také. Teď potřebujeme zaplnit srpen,“ podotkl Kosa.

Žádná extrémní omezení tábory Brick by Brick nezužují. Až na dezinfekci lego kostiček, které jsou pro táborníky základ. Vydezinfikovat všechny kostičky není snadné, ale dá se to prý zvládnout.

Smrtelná dopravní nehoda v Mladé Boleslavi.
Na silnicích již zemřelo více lidí než loni za celý rok

Podobně je na tom také příměstský tábor, který pořádá boleslavský krytý bazén. „Máme volné kapacity asi tak z jedné třetiny. Maminky mají pořád obavy děti posílat,“ potvrdil vedoucí bazénu Aleš Macoun, že obavy z nákazy covid-19 stále hrají svou neblahou roli. To i přesto, že v případě bazénů už bylo mnohokrát zdůrazněno, že chlorovaná voda je sama o sobě dezinfekční. Macoun navíc dodal, že z epidemiologického hlediska je bazén jedno z nejbezpečnějších prostředí. „Máme velmi přísná hygienická opatření. Bazén je klidnější prostředí, kde by se děti neměly nakazit,“ dodal vedoucí.

Naopak Dům dětí a mládeže (DDM) je na tom se svými tábory stejně jako kdykoli jindy – dobře. „My máme vesměs plné tábory od chvíle, kdy se děti začaly přihlašovat, tedy od ledna. Kapacita se naplnila během chvilky, teď, máme v srpnových turnusech tak jedno dvě volná místa, ale to je spíše výjimečné,“ popsala situaci zástupkyně ředitelky DDM Jitka Jedličková.

Táborů mají kolem třiceti a zrušili pouze putovní vodácký tábor, jehož konání nedoporučoval hygienik. Děti totiž při vodáckém táboře spí v kempech, kde by riziko mohlo být vyšší.

Pro pořadatele jsou ostrá hygienická nařízení při táborech náročná, zejména odehrávají-li se pobyty například v chatičkách v lese, proto v DDM najali pracovníka, který má na starosti úklid – uklízí jídelnu, sprchy, toalety i ubytovací zařízení.

Klaudiánova nemocnice, hlavní vchod
První ve středních Čechách. Pacienti nově dostanou žilní výživu až domů