Dvacítka studentů absolvovala v tomto týdnu kurz studené kuchyně pod vedením Vladimíra Picka, jednoho z největších odborníků na tento typ kuchyně u nás a držitele titulu Mistr kuchař.

„Do Horek jezdím na tyto kurzy pravidelně a hrozně rád, zdejší žáci jsou velmi šikovní a slušní, je to vážně rozdíl oproti dětem z velkých měst. A letošní sestava byla nejlepší, jakou jsem tu zažil,“ pochvaluje si své žáky slavný kuchař.

Týdenní úsilí vyvrcholilo ve čtvrtek slavnostní tabulí, kterou studenti připravovali už od rána.

Na slavnostní zakončení kurzu neváhal přijet ani Jaromír Jermář, senátor a předseda Výboru pro vzdělávání. „Jsem rád, že tradice škol, kde se děti naučí řemeslo, které je pak může skutečně živit, na této škole pokračuje. Proto jsem přijel podpořit žáky a zúčastnit se slavnostního předávání certifikátů,“ sdělil Deníku senátor.Studenti mupři té příležitostinamíchali koktejl Sex na zámku.

Stoly se skutečně prohýbaly pod náloží profesionálně upravených studených mís, hosté si mohli vybrat od humra přes kachnu až po sushi, velký zájem vzbudilo netradiční pojetí ovoce v kombinaci s těstem.

Vladimír Picka superlativy na adresu svých svěřenců nešetřil: „Každá mísa je originál, každou dělal někdo jiný a nerad bych říkal, která je nejlepší, abych se někoho nedotkl. Děti to skutečně dělaly každý sám, já jsem jen dohlížel a radil.“

Všichni úspěšní účastníci samozřejmě získali osvědčení, které je opravňuje v tomto oboru vystupovat na profesionální úrovni, i proto je o kurz vždy zájem.

„Baví mě připravovat jídlo na rauty, což pravidelně děláme při praxi, proto jsem se přihlásila. Myslím, že to určitě v budoucnu využiju pro svoji práci, a navíc vařit s panem Pickou je zážitek.“, vysvětluje jedna z absolventek kurzu, Veronika Šperlová.