Nejprve v roli rady kraje, následně jako členové valných hromad. Z formálního hlediska došlo k odvolání dosavadních orgánů a jmenování nových členů představenstev i dozorčích rad.

Konkrétní jména hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) na tiskové konferenci po jednání radních nekomentovala. Uvedla, že o nich nechce hovořit do chvíle, než budou členové vedení v úterý představeni přímo na setkání v nemocnicích. Na samotných nemocnicích pak také zůstává, jak informace o změnách hodlá zveřejnit.

Pětičlenné týmy považuje Jermanová za lepší než tříčlenné. Vedení nemocnic rozhoduje vysokých částkách, vysvětlila. Z pohledu kraje je přínosné, že přímo v představenstvech bude působit Zbyněk Chotěborský, který se před měsícem stal novým generálním sekretářem Asociace středočeských nemocnic. Jde o spolek založený s hlavním cílem zlevnit nákupy krajských nemocnic pořádáním společných výběrových řízení – zatím se to ale moc nedařilo. Přímé zapojení generálního sekretáře do týmů vedoucích nemocnice by mělo situaci zlepšit.

Nová koalice vládne od úterka Středočeskému kraji. Hnutí ANO vypovědělo koaliční smlouvu STAN, ODS a Nezávislým Středočechům. Dohodlo se na spolupráci s ČSSD a podporuje je i KSČM. Na snímku tisková konference hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO).
Středočeští radní chtějí dotovat dojíždění žáků i pohyb policistů v ulicích

Hejtmanka navíc očekává, že jeho prostřednictvím by vedení kraje mohlo lépe nahlédnout pod pokličku dění v nemocnicích. Ano; v krajských nemocnicích, které si prý s krajem někdy chtěly hrát na schovávanou. „K informacím jsme se dostávali těžko,“ uvedla v pondělí Jermanová a poznamenala, že z některých nemocnic hejtmanství požadované údaje páčilo opravdu s velkými obtížemi. „S tím, že jsou akciové společnosti, nechtěly informace předávat kraji – i když ten je stoprocentní vlastník,“ nechala nahlédnout do pozadí aktuálních změn.

Zdůraznila také, že v dozorčích radách vždy má místo opozice. Po říjnovém zemětřesení ve středočeské koalici se tak nabízí předpoklad, že v některých případech muselo dojít ke stěhování lidí z představenstev právě do dozorčích rad. Na přímou otázku Deníku nicméně Jermanová neodpověděla. „Dobrý pokus, ale neřeknu,“ konstatovala pouze. Přání, aby předsedou představenstva akciové společnosti byl vždy ředitel příslušné nemocnice, pak prý souvisí s tím, že takto ředitelé ponesou osobní odpovědnost za to, jak nemocnice hospodaří.

Vysvětlit, že nežádají o příspěvek na „motorkářský sraz“, ale kraji nabízejí intenzivní komunikační kampaň k jeho propagaci, přišli na jednání zastupitelů zástupci pořadatelů chystaných oslav 115. výročí vzniku motocyklové značky Harley-Davidson.
Od deseti milionů pro motorkáře si kraj slibuje celosvětovou slávu