Vařit v cizí kuchyni, navíc pod dohledem kuchařského profíka a za ustavičné pozornosti fotografů a jejich aparátů, to je přece jenom něco jiného, než připravit doma nedělní oběd.

Na vlastní kůži si to v pátek vyzkoušela Venuše Kubáčová, která navíc svým kulinářským uměním reprezentovala nejen rodnou Mladou Boleslav, ale celý Středočeský kraj.

Jak její velký den probíhal a jak se jí ve finále soutěže Česko vítá jaro dařilo?

Ve vzduchu je cítit káva, vůně koření a trošku nervozity. Čtyři dámy pobíhají po nablýskané kuchyni a snaží se zorientovat, co kde je. Vařit se ještě nezačalo, ale přípravy vrcholí, a čím víc se blíží desátá dopolední, tím je atmosféra napjatější, člověk se neubrání srovnání se soutěžemi o korunku královny krásy.

Jen tady nehraje roli vzhled, ale kuchařské umění, dobrý nápad, odvaha a zručnost.

Paní Kubáčové byla pro soutěžní dopoledne patronkou a partnerkou „u plotny“ herečka Jitka Sedláčková, známá třeba ze seriálu Ulice. Možná i to byl důvod, proč byla jinak zdatná kuchařka z Boleslavi trošku nesvá. „Vůbec nevím, jak nám to spolu bude klapat, jestli se sehrajeme,“ strachuje se.

Válečná porada

Pro jistotu absolvovala „válečnou poradu“ s maminkou Jiřinou, která ji přijela povzbudit.

„Buď v klidu, maso si nakrájej na malé kousky sama, a paní Sedláčkovou nech čistit zeleninu,“ radila dceři zkušená kuchařka, která se do soutěže s několika recepty přihlásila taky.

Ale u mistra kuchaře ze školy vaření Chefparade, sympatického Radka Jakubce, zabodoval recept na Velikonoční svítek. „Je to sice dost složité jídlo, ale svoji netradičností hodně vybočuje z řady ostatních,“ vysvětluje, proč ho svítek zaujal.

„Možná nebude vypadat na první pohled tak atraktivně, přece jen je to mleté maso, není tak fotogenické, jako třeba klasický velikonoční beránek, ale určitě to bude velmi dobré,“ dodává šéfkuchař.

Úderem desáté začal u kuchyňských linek ten pravý mumraj, krájelo se, loupalo, smažilo a mixovalo, až přihlížejícím přecházely oči. Vůni kávy vystřídalo aroma cibule a ze soutěžících jako by se zapálením sporáku spadla veškerá tréma. Paní Kubáčová s Jitkou Sedláčkovou našla společnou řeč velmi rychle, ačkoliv byla herečka v první chvíli zděšená složitostí receptu. „Jsem zvědavá, jak to dopadne. Udělám, co bude v mých silách, ale přiznám se, že maso ani uzeniny vůbec nejím, takže to je i pro mě velice zajímavý pokus,“ smála se herečka.

Ta ze svého jídelníčku maso vynechala už dávno, snaží se o zdravou výživu a pravidelně absolvuje i půsty.

„Můj kamarád, herec Jarda Dušek, mě k tomu přivedl, a nemůžu si to vynachválit. Od doby, co jsem úplně změnila stravování, jsem jednak dost zhubla, ale hlavně se o moc líp cítím a mám mnohem víc energie,“ vysvětluje.

Energie z ní opravdu doslova tryská, a podařilo se jí nakazit optimismem i paní Venuši, která na začátku vypadala, že nemá daleko do mdlob.

„Byla jsem zpočátku opravdu nervní, člověk neví, kam sáhnout, mají tu úplně jiné nádobí i nože, trápila jsem se i s mlýnkem na pepř, nejdřív jsem ho držela vzhůru nohama,“ přiznává paní Kubáčová prvotní rozpaky.

„Bylo vidět, že je Venuše nervózní, ale na první pohled jsem poznala, že je dobrá a ostřílená kuchařka. Jak z ní spadla nervozita, bylo jasné, že tahle dáma to v kuchyni umí,“ pochvalovala si svoji svěřenkyni herečka Sedláčková.

Za necelou hodinku byl svítek upečený, a jelikož si paní Kubáčová dala záležet i na naaranžování jídla na talíř, vypadal pokrm stejně lákavě, jako voněl.

Zbytky se na pekáčku dlouho neohřály, každou chvilku přišel někdo ze zvědavců ochutnat. Chválou nešetřil ani šéfkuchař Radek, neodolala ani Jitka Sedláčková a navzdory svým zásadám kousek uždibla. „Je to zajímavé, doma by mě nenapadlo něco takového vařit, i když syn maso normálně jí. Určitě by mu tahle dobrota chutnala,“ přiznala herečka.

Zmizel i poslední kousek

Paní Kubáčová s viditelnou úlevou pozorovala, jak mizí poslední kousky svítku.

„Jsem ráda, že všem chutnalo, snad jsem neudělala našemu kraji ostudu a tu mikrovlnku si zasloužím,“ radovala se z výhry, kterou si v holešovické restauraci přebrala.

„Potěšilo nás, že byl o soutěž zájem, a že se nám tu sešla spousta úžasných regionálních receptů,“ uzavřela dopoledne šéfka marketingu Deníku Jitka Peroutková.

Venuše Kubáčová: Nejraději vařím klasické omáčky

Venuše Kubáčová je nejen zdatná kuchařka, ale také nadšená účastnice nejrůznějších soutěží. Přiznala, že vítězný recept jí poradil tatínek, který ho kdysi vystřihl z časopisu, a svítek pak našel v jarním jídelníčku rodiny své pevné místo. Prozradila, že nejraději vaří klasické omáčky a jídlo z fast foodů jí nic neříká.

Proč jste vybrala právě tenhle netypický recept?

Receptů jsem do soutěže poslala hned několik, a moje maminka taky, měly jsme tam třeba karamelového velikonočního beránka, ale tenhle svítek z vepřového kořínku a jater se mi zdál jako hodně zvláštní varianta velikonočního pokrmu, tak jsem to zkusila. A ono to vyšlo! A to si představte, že jsem ho posílala až na poslední chvíli, měla jsem ho sice připravený, ale pořád jsem to poslání odkládala, málem jsem prošvihla uzávěrku soutěže.

Jaká byla vaše první reakce na výhru?

Byla jsem samozřejmě překvapená, ale vzhledem k tomu, že nejen s Deníkem soutěžím pravidelně, až takový šok to nebyl. Když mi telefonovali, že jsem se umístila v Česko hledá jaro, zrovna jsem byla na cestě za jinou výhrou, získala jsem totiž v rádiu poukázku na oběd do jedné restaurace u Kolína, takže to vlastně bylo docela vtipné.

Jak jste se cítila, když jste musela vařit před tolika lidmi?

Nejdřív jsem si říkala, že to bude v pohodě, jednu podobnou zkušenost už mám, ale stejně mě nervozita dostala. Přece jen je to něco jiného, cizí kuchyně, spousta lidí, ne jako doma, kde bezpečně víte, kam sáhnout. Trošku mě rozhodil třeba i dotaz kuchaře, na kolik stupňů se svítek peče. Máme doma letitou troubu, kde se nic takového regulovat nedá, a navíc já při vaření dám na svůj pocit a zvyk. Docela jsme se tomu zasmáli.

Takže už jste někdy absolvovala podobnou soutěž nebo exhibici ve vaření?

Ano, před pár lety jsem vařila v jedné televizní soutěži, kde mi dokonce byla soupeřkou moje maminka, která pekla tvarohový dort. Tenkrát jsem ji porazila! Proto jsem si říkala, že to vlastně nic není, ale dokud si to člověk nevyzkouší na vlastní kůži, nedovede si to asi představit.

Jak se vám spolupracovalo s Jitkou Sedláčkovou?

Bylo to úplně super, měla jsem z toho trochu hrůzu, ale ona je hrozně milá a příjemná, takže to bylo fajn. Jen jsem ji trošku litovala, když sama nejí maso. Bylo vidět, že se zeleninou jí to ale jde krásně, mrkev škrábala jako profík! A řekla bych, že jsme se rychle sehrály. Na závěr jsme si nad upečeným výtvorem připily sklenkou bílého vína a nemělo to chybu. Moc jsem si to celé užila.

Co nejraději vaříte?

Já mám ráda takovou tu českou klasiku, moje nejoblíbenější omáčka je svíčková. Mám ráda čerstvé jídlo, takže doma většinou vaříme dvakrát denně oběd i večeři. Nechápu, jak se někdo může cpát hamburgery z těch fastfoodů, nechutná mi ani ohřívané jídlo nebo polotovary. U nás se dělají domácí knedlíky i majonéza. Ale ráda experimentuju a zkouším i nová jídla, recepty z časopisů nebo z televize, mám ráda pořady o vaření, je to zajímavá inspirace.

Říkala jste, že soutěžíte opravdu hodně, kdy a jak to začalo?

To už je strašně dávno, vlastně to začalo tím, že tatínek poslal odpověď do nějaké soutěže a vyhrál gramofonovou desku. A pak jsme s maminkou začaly soutěžit pravidelně, teď musím říct, že nám uteče jen málokterá soutěž, ať už v Deníku, v rádiích, v televizi nebo v časopisech.

Jak často vyhráváte a jaká výhra vám udělala největší radost?

Teď to vypadá, jako bych vyhrávala několikrát týdně, ale tak to rozhodně není. Občas se zadaří, ale někdy třeba půl roku nic. Ale baví mě to, mám ráda i vědomostní soutěže, takže hodně vyhrávám nejrůznější knížky nebo encyklopedie. Vyhrála jsem ale třeba i sadu nádobí. Když tak o tom přemýšlím, každá výhra mě potěší, ale hraju spíš pro ten pocit.

Máte nějaký zaručený tip, jak vítězit?

Tak to určitě ne, prostě člověk musí být vytrvalý a taky je potřeba trochu štěstí, jako u všeho. My mu jdeme asi naproti víc, než je zvykem, opravdu s maminkou soutěže hlídáme, píšeme si do kalendáře ty nejdůležitější věci a taky máme doma pět mobilů, abychom volali co nejdřív.

Takže je to pro vás i jako rodinný koníček?

Dalo by se to tak říct, i když tatínek do toho tak zapálený není. Občas ho samozřejmě přemluvíme, takže někam zavolá, ale nás s maminkou to vyloženě baví. Teď zrovna soutěžíme o auto.

Jarní pomazánka podle paní Venuše

Suroviny:

Mrkev

Cibulka

Tatarská omáčka

Koření podle chutí

Postup:

Mrkev nastrouháme na jemno, cibuli pokrájíme na malé kostičky a vmícháme do mrkve. Ochutíme tatarkou a kořením, třeba kari a paprika, a dáme uležet. Mažeme na veku a zdobíme mandarinkou.