„Od začátku ledna tohoto roku jsme nárůst zájemců o práci u policie zaznamenali, ale jestli se počet uchazečů zvýšil kvůli vysokému příspěvku, to vyhodnotíme později,“ řekla policejní mluvčí Markéta Johnová.

A jaká je situace u městských strážníků v Mladé Boleslavi?

„Tabulkově bychom měli mít 68 strážníků, ale v současné době máme 18 lidí podstav,“ řekl Tomáš Kypta, šéf mladoboleslavské městské policie a pokračoval, že nejvíc mu chybí strážníci v terénu, konkrétně přímo ve městě. A tak je vedení městské policie ve stádiu náboru vlastně neustále. Případné uchazeče lákají v Boleslavi také náborovým bonusem ve výši 36 tisíc korun a možností využívat malometrážní služební byt.

Ilustrační foto
Policie nabízí nováčkům sto padesát tisíc korun


Městským strážníkem se může stát občan České republiky, starší osmnácti let, který je bezúhonný, má úplné středoškolské vzdělání, není členem žádné politické strany, nevykonává živnostenskou nebo jinou výdělečnou činnost a úspěšně absolvuje přijímací řízení, kde se zkoumá jeho fyzická, zdravotní a duševní způsobilost k výkonu služby. A stejně tak jako u Policie České republiky, tak i zde končí většina uchazečů. „Končí proto, že se přihlásí a vlastně nevědí, co se od nich bude očekávat a vzdají to hned při úvodních pohovorech, anebo neprojdou u psychotestů,“ vysvětlil relativně malou úspěšnost nových zájemců o práci u městské police Tomáš Kypta.

Naproti tomu je situace v nedalekém Mnichově Hradišti ohledně počtu městských strážníků bezproblémová. Žádný městský strážník tu totiž nechybí.

„Do konce loňského roku jsme měli ve službě devět strážníků a od 1. března jich bude deset,“ řekl starosta Hradiště Ondřej Lochman.

I on potvrdil, že město bylo připraveno nabídnout uchazečům náborový příspěvek. „V případě potřeby a za splnění určitých podmínek bychom uměli nabídnout až 40 tisíc korun jako náborový příplatek, ale to nakonec nebylo potřeba,“ dodal starosta Lochman.

Ilustrační foto.
Dukelská se znovu zavře
Škoda Auto. Ilustrační foto.
Odbory ve Škodě: Chceme růst mezd o 18 procent