Komunikace, o níž se povídá již dlouhá léta a která by měla zrychlit průjezd částí Mladé Boleslavi, má od včerejška zase o něco konkrétnější podobu.

Silnice povede dopravu od Jičína skrz automobilku Škoda, mezi takzvaným starým a novým závodem, a vyústí na třídu Václava Klementa poblíž obchodního centra Bondy.

Výrazně by se tak měl snížit provoz jak na Jičínské ulici, tak i na náměstí Republiky, třídě T.G.Masaryka a také Laurinově ulici.
V úterý přesně v 10.47 hodin začala realizace výstavby Severovýchodní tangenty.

U slavnostního poklepání základního kamene byla přítomna hejtmanka Středočeského kraje Zuzana Moravčíková, její náměstek Robin Povšík, náměstek mladoboleslavského primátora Adolf Beznoska a také člen představenstva Škoda Auto Bohdan Wojnar. Nechyběli ani zástupci realizátorů stavby.

„Vlastní stavba začne převzetím staveniště v říjnu letošního roku," řekl Pavel Keller oblastní ředitel firmy Colas, která je jedním z hlavních realizátorů stavby.

„Pevně věřím, že za dva roky se společně na tomto místě sejdeme na uvedení tangenty do provozu. Náklady na výstavbu jsou 270 milionů korun, silnice bude měřit půldruhého kilometru a samotná stavba potrvá 24 měsíců," doplnil technická data Pavel Keller.

„My doufáme, že Severovýchodní tangenta dokáže odlehčit městu zejména při střídání směn v automobilce," řekl člen představenstva firmy Škoda Auto Bohdan Wojnar.

„Každé zlepšení dopravní obslužnosti musí jít ruku v ruce s rozvojem podniku a my jsme rádi, že jsme mohli malým dílem přispět k tomu rozhodnutí, že se se stavbou tangenty začne a doufáme, že i brzy dokončí," řekl dále Wojnar.

Přípravy na stavbu této důležité dopravní komunikace se táhnou prakticky řadu let. Už v roce 2009 vše směřovalo k zahájení výstavby.

Investice měla být původně rozdělena mezi město a kraj. Nakonec většinu stavby zainvestuje čerpáním z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury Středočeský kraj.

Druhým investorem jsou Vodovody a kanalizace Mladá Boleslav, které do celkové částky 270 milionů korun přispějí investicí přes dvanáct a půl milionu korun.