Dětská, workoutová i psí hřiště. Tahle všechna by se měla podle doporučení vlády zavřít. Samotné rozhodování však zůstala na městech. Na Mladoboleslavsku zůstanou hřiště v drtivé většině otevřená. Až na jednu výjimku.

Boleslav začala hřiště uzavírat v pondělí, kdy vešla v platnost nová opatřená proti šíření nemoci covid-19. „Některá hřiště jsou zapáskovaná už od včerejška, například Štěpánka, tam jsou dvě hřiště – klasické dětské a pyramida,“ uvedla mluvčí Mladé Boleslavi Šárka Charousková.

Neprojdete ani ke Klenici

Město prý uzavře všechna hřiště. Další přijdou na řadu v následujících hodinách a dnech. V současné době neprojdete ani k říčce Klenici. Tam se nejspíše nesmí kvůli nutriím, které zde lidé často krmí. Podle mluvčí by opatření měla platit tři týdny, tedy po celé období takzvaného „tvrdého lockdownu“.

Jaroslava Pokorná Jermanová.
Plat krajského úředníka? Za hejtmanky Jermanové i 200 tisíc měsíčně

Další města okresu se k podobnému kroku nechystají. Starosta Benátek nad Jizerou Karel Bendl se nechal slyšet, že chce dát lidem důvěru. „Hřiště pro děti i pro pejsky zůstávají v Benátkách otevřená. Věříme ve zdravý rozum a ohleduplnost našich občanů,“ okomentoval situaci Bendl.

Podobně je tomu také v Dobrovici. „Máme zavřená vnitřní sportoviště. O vnějších jsme ani neuvažovali. Předpokládáme, že jsou lidé rozumní. Musíme občanům také věřit,“ líčil dobrovický starosta Tomáš Sedláček.

Poslední možnost na vyžití dětí

V Bakově usoudili, že občané potřebují mít ve složitých časech alespoň možnost vycházky. V pětitisícovém městečku nad řekou Jizerou mají celou řadu otevřených venkovní areálů vhodných ke sportování nebo k dětským hrám.

„Uzavřít hřiště je pouze doporučení. Doufám, že na ně budou chodit jen místní a budou dodržovat pravidla,“ zdůraznil bakovský starosta Radim Šimáně.

Pokud půjdou rodiny s dětmi stejně okolo, byl by – dle jeho názoru – nerozum, nenechat děti zhoupnout. „Věříme lidem,“ zopakoval Šimáně.

Tom Cruise u věznice v Mladé Boleslavi. Po skončení natáčení se krátce pozdravil s fanoušky.
FOTOGALERIE: Nejen agentka Scullyová. Středočeši mají i fotku s Tomem Cruisem

V Kosmonosech považují otevřená hřiště za logické rozhodnutí. Nechtějí svým obyvatelům sebrat poslední možnost, kde „vyvenčit“ své potomky.

„Prožíváme velice smutné časy. Chceme nechat lidem maximální možný prostor. Hřiště jsme měli otevřená do pěti hodin, teď je nechávám v provozu až do šesti hodin. Kopírujeme tím přírodu,“ uzavřel téma kosmonoský starosta Eduard Masarčík.