Vybrali jsme tři obce, kde si po více než dvou desítkách let budou zvykat na nové vedení. Starostové v Borči, Bosni i v Luštěnicích věnovali práci pro blaho obce shodně čtyřiadvacet let života. V jaké náladě odcházejí? Co říkají na nástupce?

Marii Pšeničkovou a Václava Jakubce přiměl k rozhodnutí jejich věk. Usoudili, že je čas odejít na odpočinek. Josef Hrubý dal před setrváním v úřadě přednost zemědělství. Svou kandidaturu do zastupitelstva za čtyři roky ovšem nevyloučil.

Noví starostové by se měli svých funkcí ujmout v průběhu následujících dvou týdnů. V obcích je situace jednodušší než ve městech. Tam jednání komplikuje stranickost. Na vsích probíhají jednání většinou mezi nezávislými kandidáty.

Josef Hrubý starostování předá, zůstává v zemědělství

Boreč - V rozhovoru, jen několik měsíců nazpět, si starosta Josef Hrubý, který 24 let stojí v čele obce Boreč, postěžoval, že mladým lidem se pro obec dvakrát pracovat nechce. Z toho důvodu se prý rozhodl v úřadě pokračovat. Kandidátka však nakonec ukázala něco jiného.

„Státní úředníci opět zvýšili laťku a šance, že by nás, starosty malých obcí, mohli uvolňovat, se zase snížila. Já pracuji v zemědělství a tam lidí ubývá. Navíc si nemůžete dvakrát v týdnu vzít volno a jet do Prahy. Proto jsem se nakonec rozhod, že nebudu kandidovat," prohlašuje Josef Hrubý.

Na kandidátce se však přesto jméno Hrubý objevilo Lukáš Hrubý, třicetiletý obráběč kovů a synovec současného starosty, se stal lídrem jediné kandidátky a získal nejvíc hlasů. Bude rodina Hrubých ve vedení Borče nadále pokračovat?

„Je to možné. Jednání probíhají, ale je to mezi nimi. První oficiální zasedání se uskuteční nejspíš 1. listopadu," říká dosluhující starosta. Ten nevyvrací možnost, že by se do vedení obce v budoucnu vrátil. Nyní si však dopřeje čtyřletou pauzu a bude se plně věnovat práci, která je sama o sobě prací na plný úvazek.

„Za čtyři roky se možná budu opět ucházet o místo v zastupitlstvu. V tuto chvíli jsem ochotný novému vedení pomáhat, ale v zastupitelstvu je pan místostarosta Pakosta, takže to určitě bude v pořádku," uzavírá šedesátiletý starosta.

Marie Pšeničková: Na úřadě pořád zůstává dobrá parta

Boseň - Marie Pšeničková starostuje 24 let. Přestože s funkcí chtěla praštit už před osmi lety, ještě dvakrát ji kolegové dokázali přesvědčit, aby vytrvala. Tentokrát nekandidovat však byla definitivně rozhodnutá dlouho před volbami.

„Přece jen už mám věk. Jsem ale velmi spokojená, úřad předám do dobrých rukou, tedy samozřejmě pokud vše dopadne tak, jak jsme se domluvili na pracovním jednání," komentuje volební výsledky Pšeničková.

Novou starostkou by měla být osoba obecnímu úřadu velmi blízká. Dvaačtyřicetiletá Hana Maudrová zde pracuje jako hospodářka a ze všech patnácti kandidátů získala zdaleka nejvíc hlasů. Sekundovat by jí měl podle našich informací Rudolf Šedivý. Na obou jménech panuje podle Pšeničkové mezi zastupiteli obecná shoda.

„Přeji jim, aby byli na úřadě pořád tak dobrá parta. Ani teď v době voleb nedocházelo na žádné rozbroje, loučení, které už máme za sebou, bylo skutečně dojemné," vypráví dosluhující starostka.

Přestože do 30. října, kdy v Bosni proběhne ustavující zasedání nového zastupitelstva, zbývá už jen pár dní, Marie Pšeničková má stále dost práce. Aktuálně dočerpává dovolenou, ale pracovním záležitostem neunikne ani tak. Inu, když je někdo v jedné funkci čtvrt století, vazby mezi soukromým a pracovním životem jsou příliš silné.

„Dnes ještě posílám vyhodnocení dotace na opravu křížku na Mužském, kterou jsem chtěla dokončit. Mám radost, že se nám také ještě před koncem volebního období povedlo opravit hřbitov. To byla jedna z těch větších investic," říká starostka.

Z jejích slov je patrné, že dlouholetý starosta za sebou na konci období nemůže jen tak zavřít dveře úřadu a odkráčet s čistou hlavou. Předávání úřadu bude proces, který se potáhne několik týdnů.

„Už jsem se přihlásila na Univerzitu třetího věku v Mnichově Hradišti a mám za sebou první dvě přednášky. Navštěvuji obor Historie a kultura. O památky jsem měla vždycky zájem a péčí o Valečov jsme strávili dost času, takže k tomu mám blízko," vysvětluje Pšeničková.

Vedle studia by si ráda našla ještě nějaký koníček. S tím, že bude konečně mít víc času na vnoučata, se nám svěřila už dříve. Odchod do důchodu jí tedy starost nedělá: „Když člověk chce, vždycky si najde něco na práci."

Václav Jakubec se těší především na manželku a na kaktusy

Luštěnice - „Práce je stále v plném proudu, potřebovali bychom, aby den měl víc než 24 hodin," říká starosta Václav Jakubec, který se na vedení obce podílí víc než čtyřicet let. Letos se po 24 letech starostování rozhodl skončit, trávit víc času doma a také v honbě za svými milovanými kaktusy.

Na včerejším jednání nových luštěnických zastupitelů se podařilo dosáhnout shody a připravit nové vedení obce. Starosta navrhoval jako svého nástupce současného místostarostu Romana Prchlíka, ten však raději zůstane na svém postu, aby nemusel opustit svou současnou pracovní pozici ve Škoda Auto. Novou starostkou bude tedy učitelka Magdalena Fišerová, která ve volbách získala největší počet křížků.

„Pochopitelně mám zájem, aby obec dobře fungovala i nadále, takže jsem nabídl pomoc. V létě jsem se ale definitivně rozhodl skončit. Starší člověk už nemá takové reakce a já bych rád ještě využil toho, že mi zdraví celkem slouží," nechal se slyšet Jakubec.

Na zasloužený důchod má velké plány. Rád by mimo jiné vydal knihu o kaktusech, jež se staly jeho celoživotní vášní. Za nimi se záhy vydá do Bolívie, Mexika a USA. Odpočinek ho tedy čeká velmi aktivní. Cestování přes oceán a výstupy do hor nejsou úplně běžnou kratochvílí budoucích sedmdesátníků.

„Moje žena je už pět let v důchodu a skoro se nevidíme. Někdy přicházím domů až večer a jdu si rovnou lehnout, takže budu rád, že na sebe budeme mít víc času," komentuje další výhody důchodu starosta.

Jeho posledním úkolem jako nejvyššího představitele obce čítající kolem 2500 obyvatel bude svolání ustavujícího zasedání zastupitelstva, které je naplánované na 4. listopadu. Poté, co Václav Jakubec vyhlásí volbu nového starosty a ten bude zvolen, skončí jeho oficiální pravomoce.