„V části obce nahradil nový chodník ten starý ještě z dob socialismu, v části vznikl úplně nový. Původně jsme uvažovali, že práce rozložíme na etapy, díky dotaci ze Středočeského kraje jsme ale celou investici mohli uskutečnit najednou," pochvaluje si starosta Dobrovice Tomáš Sedláček. Součástí dodávky bylo kromě výstavby chodníku také rozšíření veřejného osvětlení a úprava dešťové kanalizace, která je v chodníku uložena.

Projekt v hodnotě kolem čtyř milionů korun začalo připravovat už minulé vedení města, ve chvíli, kdy město uspělo s žádostí o dotaci, měla realizace zelenou.

Výstavbou chodníku v úseku od návsi po konec obce ve směru na Semčice však práce v Úhercích nekončí. Město hodlá v budoucnu protáhnout chodník i směrem k Dobrovici, a ve spolupráci se společností Vodovody a kanalizace vybudovat tolik očekávanou splaškovou kanalizaci.

„Potřeba odkanalizování, ta je místním částem společná. Co se týká Úherců a Holých Vrchů, máme ji vyprojektovanou a doufáme, že dopadne společný projekt dvou desítek obcí, který VaK zaštiťuje," dodává Sedláček.

A jaké další problémy trápí obyvatele místních částí? V Sýčině a Libichově je to rovněž absence kanalizace, v Libichově navíc chybějící chodník podél silnice první třídy směrem na Nymburk. Opakovaně si občané také stěžují na stav hřbitovů. A všem místním částem je společná touha po lepším propojení s Dobrovicí, ať už formou chodníků nebo cyklostezek.