„Na Dražicích i ve Kbele už hřiště máme. V obou případech se ale jedná spíše o víceúčelová hřiště pro mladé. Hřiště, které dnes otevíráme, je určeno primárně seniorům. O jeho umístění právě zde jsme rozhodli na základě toho, že nedaleko stojí dva domovy důchodců a také se tu schází Klub seniorů," vysvětlil starosta Benátek nad Jizerou Jaroslav Král, proč nové hřiště vyrostlo právě v parku Ferdinanda Bárty.

Ve středu slavnostnímu předání nového sportoviště přihlíželo několik desítek lidí. „My už sem po večerech chodíme, ale až za tmy, aby nás nikdo neviděl," mávl rukou nad výzvou starosty, ať si jdou všichni rovnou zacvičit, jeden z přítomných pánů. Jakmile byla ale páska přestřižena, mnozí neváhali a začali se seznamovat s posilovacími stroji, protahovat se a studovat návody, jakým způsobem se na tom kterém stroji cvičí.

Benátky otevřely hřiště pro seniory v parku Ferdinanda Bárty.

Benátky otevřely hřiště pro seniory v parku Ferdinanda Bárty.

Náklady na sportovní areál, který doplňuje dřevěný altán poskytující stín, byly 954 tisíc korun, značnou část, přesně 637 tisíc korun, však uhradila v rámci svého grantového programu Oranžová hřiště společnost ČEZ.

Středečnímu předání nového hřiště v parku Ferdinanda Bárty předcházelo ještě jedno stříhání pásky. Občanům byly oficiálně předány do užívání zrekonstruované ulice v horní části města, na které získalo město vloni peníze z dodatečných výzev Regionálního operačního programu střední Čechy.

„Až na nějaké drobné jsme z 15 miliard korun určených pro střední Čechy vyčerpali vše. Nepodílíme se tak na nedočerpání osmi až deseti miliard korun, které bude Česká republika podle paní ministryně Šlechtové vracet," konstatoval Václav Chytil, ředitel středočeského ROPu.

Nejen nového povrchu, ale i komplexnější úpravy se v Benátkách dočkaly ulice Krouského, U Silvie, Dr. Nováka nebo ulice U Cukrovaru. V letošním roce se však připravují i další opravy, a tvář Benátek se tak dočká dalšího zvelebení. Nový kabát oblékne ulice Raabova, Vrutická a na podzim ještě jedna ulice ve Kbelu. Tentokrát však investici bude zcela hradit město ze svého rozpočtu. Rovněž hodlá pořídit novou pasportizaci ulic, která bude podkladem pro rozhodování, které místní komunikace budou potřebovat péči v dalších letech.

„Chceme dodělat zejména Staré Benátky a Kbel, protože právě tam je ještě několik komunikací, které nejsou zpevněny. Něco nám zbývá i na Dražicích," potvrzuje starosta Jaroslav Král.

Vedle místních komunikací se Benátky chtějí výrazně zaměřit také na cyklostezky. Není tajemstvím, že ve spolupráci s Milovicemi, Lysou nad Labem a Místní akční skupinou Polabí připravují atraktivní projekt cyklostezky, po níž by se cyklisté mohli vydat z benátecké Urbanovky (areál Loděnice) přes zrevitalizovanou nivu Jizery a kolem Kbela, ohrady se zubry, golfového hřiště a průmyslové zóny k takzvané ruské cestě a dále na Milovice a Lysou. „Naše představa je taková, že cykloturisté by mohli i s kolem přijet vlakem do Lysé a pohodlně po stezce pokračovat až k nám," komentuje záměr starosta.

Ambiciózní projekt vedení všech tří měst vnímají jako navázaní na společné vztahy, které před více než sto lety velmi omezilo ustanovení vojenského prostoru Milovice. Ten vznikl v roce 1904 a až do roku 1991, kdy jej opustila sovětská armáda, byl aktivně využíván. Dnes je již volně přístupný a okolní samosprávy se mu snaží znovu vdechnout život.

V letošním roce bude pokračovat i rozšiřování zeleného kruhu kolem Benátek. Připravuje se revitalizace dolnozámeckého parku. Jen na ten krytý bazén, na který město má stavební povolení, zatím nejsou peníze.