V letošním školním roce slaví hornostakorská základní škola 90 let své existence. Už 90 let se tu generace a generace dětí učí střídavě v jedné či dvou třídách, než základní školu opustí a vydají se pokračovat v povinné školní docházce na druhém stupni v Kosmonosech. Letošní rok se nese ve znamení oslav. Jejich součástí byly i sportovní hry, které se uskutečnily ve čtvtek.

Do Horních Stakor se sjely desítky a desítky žáků z dalších malotřídních škol v regionu, z Krnska, Jiviny, Kostelního Hlavna, Chotětova, Čisté, Předměřic, Katusic nebo Oken. Ty ve škole uvítala skupina rytířů. Kromě toho, že se šermíři řádně servali, pověděli dětem o životě ve středověku a také jim předvedli své oblečení a zbroj.

Pro devadesát sportovců, kteří vytvořili desetičlenné týmy, byla nachystána trasa přes vrch Baba, která nevedla zrovna snadným terénem. Žáci navíc cestou plnili úkoly, které prověřily jejich fyzickou zdatnost, ale také vědomosti.

Po návratu do školy odpočívající žáci vyslechli přednášku o dravcích a pod vedením instruktorky si společně zatančili zumbu. Vítězem třetího ročníku sportovních her se stala sestava z Kostelního Hlavna, na druhém místě skončili malí Stakoráci a na třetím děti z Krnska.

Hornostakorská základní škola má za sebou bohatou historii. Třebaže dnes už sem tak často nemíří zahraniční delegace (jako v letech 1948-1965, kdy se sem na malotřídní vyučování v praxi přijely podívat například delegace z Německa, Mongolska, Somálska, Francie nebo Afghánistánu) prodělala v posledních letech celou řadu změn. Po roce 2000 postupně vyměnila všechna okna, před pěti lety se dočkala zcela nové střechy, zřídila nové sportovní hřiště a i nyní se pokračuje v dalších úpravách.

Školu vede ředitelka a učitelka Jana Křiváčková a dále zde učí Veronika Baboráková.