Dvacet tisíc metrů krychlových. O tolik se v příštím roce zvýší objem michalovické skládky, kam míří komunální odpad nejen z celé Mladé Boleslavi, ale také z okolních obcí. Rozhodnutí, o kterém informoval jednatel firmy Compag Miloslav Neuman, prodlouží životnost areálu o několik měsíců.

V tuto chvíli už měla být otázka skládkování z velké části vyřešena. Nákladné centrum průmyslového zpracování odpadu mělo být totiž v únoru uvedeno do provozu. Zařízení by většinu odpadu ekologicky zlikvidovalo a transformovalo na energii a palivo. Bohužel se ještě nezačalo stavět a nejspíš ještě hned tak nezačne.

Kvůli nedodrženým termínům muselo město dokonce vrátit dotaci ve výši 190 milionů korun poskytnutou ze Státního fondu životního prostředí. Náhradu za tyto peníze hodlá město vymáhat po firmě Geosan Group, která měla centrum vybudovat. Právě její otálení s podpisem smlouvy město uvádí jako důvod, kvůli němuž dotace propadla.

Společnost Geosan nechce situaci komentovat, jednání s městem pokračují.

Po rozšíření by kapacita skládky měla vystačit do konce roku 2016. Do té doby už ale podle vedení města centrum zpracování odpadu musí fungovat. „Nepřipadá v úvahu, že by se zařízení nepostavilo a že by fungovalo jinak, než je naplánováno," řekl Miloslav Neuman.

Jednatel společnosti Compag, která skládku spravuje a jejíž polovina je v majetku města, rovněž zdůraznil, že skládka se nebude rozšiřovat územně. Půjde o navýšení objemové kapacity. K záměru se musí nyní posoudit ještě krajský úřad, jemuž město adresovalo žádost.

A jaká je budoucnost moderního centra na zpracování odpadu? Vyroste, ujišťují radní, ale ve zmenšené podobě. Město se totiž tentokrát bude muset obejít bez dotace.

Zda si změny projektu vyžádají další zpoždění, v tuto chvíli není jasné. Nezbývá, než prostranství u křižovatky nedaleko východní průmyslové zóny sledovat.